STARICA ŽIVI U STRAHU: Okončano suđenje za pljačku i razbojništvo u selu Brodarac kod Bijeljine

V.Mitrić

29. 06. 2021. u 12:50

PRED sudskim većem sudije Milene Zorić u Okružnom sudu u Bijeljini završeno je suđenje Živanu Glišiću i Dušku Velimiroviću, koji su optuženi za razbojništva i pljačke u okolini Bijeljine, u kući starice Radinke Rade Tomić u Brocu od koje su odneli oko 40 hiljada evra i nakita u vrednosti opd oko 15 hiljada evra.

СТАРИЦА ЖИВИ У СТРАХУ: Окончано суђење за пљачку и разбојништво у селу Бродарац код Бијељине

Foto: V. Mitrić

Glišić je osuđen na pet, a Velimirović na godinu manje robije. I OJT Bijeljina i osuđeni imaju pravo žalbe na ovu presudu. Ova sudska odluka nije, ipak, donela mir starici, koja živi u neprestanom strahu.

 - Kako da živim mirno, kada onaj, za koga oba osuđena tvrde da je odneo sa sobom najveći deo novca i dragocenosti, nije ni osuđen, a na sudu je nudio da mi vrati 90 evra, koliko je, tobože, uzeo od plena, kao čovek koji je osuđene dovezao do moje kuće i vratio u Bijeljinu-priča nam Radinka. - Znao je gde su, kod koga i zašto išli, a nema ga na optuženičkoj klupi, kao što nema ni onoga što su odneli od mene, što sam teškim radom zaradila za četiri decenije u Nemačkoj. Kavka je to prvada?

Miroslav G. koji je u policiji bio, jedno vreme osumnjičen, pa je pretresan i njegov automobil, kako kaže advokat Dušan Tomić, koji zastupa oštećenu, samim tim što je na sudu rekao da je spreman da vrati 90 evra, - koliko je dobio kao učesnik tog kriminalnog pohoda - potvrdio je svoju krivicu, ali nisu i drugi nadležni, "što je jadno i čemerno".

 - Odmah sam mu rekao da to govori u njegovoj umešanosti u ovaj događaj i da mu je mesto na optuženičkoj klupi- kaže Tomić, ističući da su priče za malu decu da je on najveći deo novca i dragocenosti, tobože bacio ispred svoga stana, „što je, sa mnoštva prozora, moglo da vidi bar 100 ljudi - Ako tužilac ne bude reagovao, njega ćemo privatno da tužimo. A "velikodušnjost" i vraćanje 90 evra, neka ostavi za nekog drugog. Za istragu je i te kako zašto se i ovaj čovek nije našao na klupi za optužene.

-Da li je normalno i da li ima veze sa čašću onih koji su me ispitivali da me staru i bolesnu pitaju da li sam novac i nakit dala ljubavniku – kaže očajna Radinka. - Sada je izvesno gde je i kod koga završio novac i kome se i zašto sudi.Moj bol i strah niko ne može da otkloni. Sad na sudu među optuženim nema trećeg, onog koji je, nesumnjivo, dovezao razbojnike, podvezao ih posle pljačke i razbojništva i odvezao ih dalje za Loznicu.

Prvooptuženi Živan Glišić ranije je rekao da je od novca i dragocenosti, koje su uzeli od Radinke, uzeo 3000 evra, a da je sve kod ostalo kod M.G. koga nema na optužnici niti sudnici. Glišić kaže da je njegova porodica spremna da vrati Radinki 3000 evra, koliko je on uzeo, što joj je rekao, nedavno i njegov otac.

I Radinka i njen pravni zastupnik ističu da, "zaista nisu pare više bitne, kao ni nakit".

 - Rekla sam da se svega toga, ali kad mi se vrati, dajem organizaciji koja brine o deci koja se leče od raka -kaže Radinka. - Ovde je reč o pravdi i nepravdi, o strahotama koje moraju da budu zaustavljene, a ne da naležni sokole razbojnike i pljačkaše.

Da je njen strah opravda, dodaje advokat Tomić, "svedoči i činjenica da je deo nadležnih, pre svega iz OJT, pokušao da učini nagodbu sa dvojicom aktera ataka na staricu, ali je sudija za predhodni postupak odbio takvvu "predstavu" i odlučio da suđenje počne redovnom procedurom, ocenjujući da su zaslužili više kazne od predloženih“.

 - Ovo je i sjajna prilika za nadležne da se dobro pozabave onim što se radi u pravosuđu, utoliko pre što je čovek koji je, u najmanju ruku, bio saučesnik, pa još i onaj kod koga je ostao plen izostavljen iz optužnice -kaže Tomić. On treba da vrati novac, kako bismo mogli da ga predamo u humanitarne svrhe.

Tomić kaže da sledi prijava protiv vozača osuđenih za razbojništvo i pljačku, "ali i protiv B.V iz Karina sela, koja je tipovala".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći