SRBI UVEK NA POBEDNIČKOJ STRANI ISTORIJE: Dodik - Ovaj praznik je istorijska vertikala našeg naroda

S. M.

28. 06. 2021. u 19:15

MI smo narod koji je mogao da stane pred sve one koji su pokušali da nas okupiraju i potlače bez obzira na visoko plaćenu cenu i činjenicu da smo imali vere tokom istorijskih izazova da ćemo biti na pobedničkoj strani.

СРБИ УВЕК НА ПОБЕДНИЧКОЈ СТРАНИ ИСТОРИЈЕ: Додик - Овај празник је историјска вертикала нашег народа

Foto VN

Istorija je pokazala da su Srbi uvek bili na pobedničkoj strani uz ogromna stradanja, poručio je Milorad Dodik srpski član i predsedavajući PBiH na obeležavanju Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog RS puka.

On je istakao značaj ovog praznika koji je, kako ja rekao, istorijska i moralna vertikala srpskog naroda.

- Da je srpski narod bio manje gord i ponosan, ne bi bio ono što jeste, ne bi imao moralnu vertikalu i bio ponosan na svoje pretke - poručio je Dodik.

Dodik je ukazao da mnogi narodi u okruženju pokušavaju različitim događajima, poput Srebrenice, da stvaraju mit za neku novu naciju dok Srbi imaju istorijsko sećanje na poraze i pobede - Vidovdan.

Foto SRNA

Državni vrh RS i Milorad Dodik

- Vidovdan je osnovni mit ovog naroda i u suštini pruža odgovore na mnoge izazove i pitanja - rekao je Dodik novinarima u manastiru Svete Trojice u Sasama.

Dodao je da srpski narod ne sme više biti naivan i verovati Bošnjacima, Hrvatima i drugima na globalnoj sceni.

Predsedavajući PBiH je kao morbidnu odbacio ocenu o povezivanju obeležavanja Vidovdana u Sasama uoči obeležavanja 11. jula, stradanja u Srebrenici.

Foto SRNA

- Srebrenica pripada RS i zar nema ništa logičnije nego da Vidovdan obeležavamo u srpskom manastiru. Da li neko brani Bošnjacima da obeležavaju bilo šta? Nisam došao da se zavetujemo i naoružamo i branimo nekom - rekao je Dodik i izrazio žaljenje za svakim stradalim Bošnjakom, Srbinom i Hrvatom u toku proteklog rata, pogotovo civilima, ženama, decom i starcima.

Predsednica RS Željka Cvijanović poručila je da je ovaj dan nacionalni orijentir srpskog naroda i društva. Ona je naglasila da se mnogo stradanja, ali i mnogo uspeha vezuje za Vidovdan.

- Mnogo teških odluka, sjajnih uspeha i bitaka vezano je za taj dan i nije ni čudo što je toliko vezan za srpsko biće, za vojnika, prošlost i za budućnost - rekla je Cvijanovićeva.

Predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić istakao je povodom Vidovdana - krsne slave Vojske RS da će VRS ostati upamćena po odbrani slobode srpskog naroda i teritorije na kojoj je vekovima živeo.

Foto VN

-Bez naše želje, ponovo nam sada pokušavaju nametnuti tutora koji će upravljati nama kao da smo maloletni ili maloumni i ne znamo se brinuti sami o sebi - istakao je Savčić.

ISTORIJAT

VOJSKA Republike Srpske je postojala od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH. Vojno nasleđe i identitet Vojske RS neguje Treći pešadijski Republika Srpska puk.

 

U BANjALUCI PROTESTI VETERANA

BORCI Republike Srpske okupili su se juče u banjalučkom Parku Mladen Stojanović, odakle su prošetali prema zgradi Palate RS tražeći poboljšanje materijalnog statusa boračkih kategorija stanovništva. Nakon iskazanog negodovanja borci su poručili da su ovo poslednji mirni protesti. Organizator protesta su "Veterani RS".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)