CELO SELO MIRISALO NA FANKE: Stari bunjevački običaj iznedrio lepu manifestaciju u Tavankutu

J. LEMAJIĆ

10. 02. 2024. u 10:38

JEDAN od najstarijih običaja Bunjevaca, koji su zavoleli i poprimili i ostali narodi na severu Bačke je "Debo četvrtak", kada se jedu fanci (krofne). Starinski običaj iznedrio je i manifestaciju "Fankijada" u Tavankutu kod Subotice, na kojoj je ispečeno čak 10.000 fanaka.

ЦЕЛО СЕЛО МИРИСАЛО НА ФАНКЕ: Стари буњевачки обичај изнедрио лепу манифестацију у Таванкуту

foto:J.L.

"Debo četvrtak" je poslednji pokladni četvrtak pred Korizmu (katolički post). Tog dana se jede devet puta a poslednji obrok su fanci. Iako izgledom liče na krofne, ko god ih je probao zna da nisu. Masne, šuplje, hrskave, sa belim obodom po sredini, jedna su od omiljenih bačkih poslastica. Da svako dođe do toliko željenih fanaka, bilo je zaduženo 40 vrednih žene iz Ljutova, Gornjeg i Donjeg Tavankuta, koje su od jutra zakuvavale i pekle ovu poslasticu.

Foto: J. Lemajić

VREDNE Žene ispekle čak 10.000 krofni

- Pripremanje je naizgled jednostavno: brašno, kvas, mleko, šećer i so, ali postoji hiljadu načina da ne uspeju. Testo određene gustine mora dva puta da nadođe, a postoji i caka kako se lupa i kako se oblikuju fanci da bi imali plašu, jer su ti najbolji - kaže Branka Vidaković Milojević. - Naučila sam da ih spremam sa prabakom i bakom, a i današnje devojke uče od nas. Naša domaćica je Marina Mamužić, mi pomažemo. Počeli smo ujutru u šest i do po podne spremili oko 1.500.

Foto: J. Lemajić

POMOĆ Muškarci zaduženi da "izmlate" testo

Ali fanaka nema bez muške ruke.

PRIHOD U HUMANITARNE SVRHE

FANKE smo prodavali u četiri kućice. Prihod od prodaje ide za kupovinu uskršnjih paketića za decu iz Gornjeg i Donjeg Tavankuta, Ljutova, Male Baje i Čikerije, i školi "Matija Gubec" za pomoć školskoj zadruzi i kupovnu školskog automobila - kaže Anđela Moravčić, u ime organizatora manifestacije. 

- Testo se zakuva od tri kile brašna i retko koja žena ima snage da ga tako izlupa da ono bude vazdušasto. Zato u pomoć priskaču muškarci i dobro izudaraju testo - dodaje Marija, stavljajući ih pažljvo u lonac sa mnogo vrele masti...

Foto: J. Lemajić

RECEPT Da bi uspele važno da se prže u "moru" vrele masti

Sa domaćim džemom, kremom ili prazni, tope se u ustima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)