SRPSKA POGAČA ODUŠEVILA NEMCE: Svečani hleb po receptu iz Banata sada u ponudi jednog restorana u Drezdenu (FOTO)

R. ŠEGRT

17. 02. 2024. u 16:40

RAZMIŠLjAJUĆI čime da za Božić počasti kolege na poslu u jednom nemačkom restoranu u Drezdenu, a da to ne bude nešto što im je već poznato poput sarme, ajvara, pite ili gibanice, Kikinđanka Dragana Starčević Ivanić, mudro je odlučila da bi pogača bila najbolji izbor. I bila je u pravu.

СРПСКА ПОГАЧА ОДУШЕВИЛА НЕМЦЕ: Свечани хлеб по рецепту из Баната сада у понуди једног ресторана у Дрездену (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Njenoj šefici, ukus, miris i izgled sveže pogače toliko se dopao da je odmah pitala Draganu da li bi je pravila u restoranu za goste.

I tako se pogača po receptu iz Banata, našla na meniju, pored ostalih peciva.

- Umesila sam lisnatu pogaču, po receptu svoje mame. Kod nas u kući, u Ruskom Selu kod Kikinde, oduvek se pravila pogača, vasilica, veselica, kako je već zovu u raznim krajevima Srbije. Ona zaslužuje svu pažnju, jer je iskonsko obeležje našeg naroda. Pogača je naš tradicionalni, svečani hleb. Iako se receptura menjala, dodavali su se margarin, puter, jaja, neko je pravi slatku, neko slanu, ona je uvek lepa - objašnjava Dragana.

Foto: Privatna arhiva

Srpska pogača na meniju restorana u Nemačkoj

Ova u rukama vešta Banaćanka, kolegama je pokazala i običaj lomljanje kolača u koji se za Božić stavlja i novčić, koji simbolizuje dobitak i sreću. To je izazvalo posebno oduševljenje.

- Koleginice su se oduševile ukusom, a šefica restorana Anja me je pitala da li bih je pravila za goste. Odmah posle Božića napravila sam prvu pogaču i ona je bila na meniju.

Odmah je zauzela centralno mesto među hlebovima i zemičkama koje takođe pravimo sveže za doručak - prepričava nam Kikinđanka.

Novinarski hleb

DRAGANA je formalno obrazovanje stekla na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. U Kikindi se zapaženo bavila novinarstvom, na radiju, televiziji, u novinama. U Nemačku je otišla s porodicom, kada je nakon privatizacije i likvidacije Radio Kikinde ostala bez posla. U početku je radila kao dopisnik za naše medije i danas to radi po potrebi.

Pre tri godine ozbiljnije je ušla u ugostiteljstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!