ZNANJE OLAKŠAVA ŠKOLOVANJE: Vasilisa Milojković, učenica iz Ćuprija, dobitnica Svetosavske nagrade (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

08. 02. 2024. u 21:00

Ona je dobitnica brojnih nagrada na brojnim okružnim i republičkim takmičenjima, na literarnim konkursima, odlična je učenica, svira klavir, bavi se solo pevanjem, čita, crta, pliva, jaše konje…

ЗНАЊЕ ОЛАКШАВА ШКОЛОВАЊЕ: Василиса Милојковић, ученица из Ћуприја, добитница Светосавске награде (ФОТО)

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ona je krhka devojčica, tananih osećanja, ali je veoma snažna, jer joj znanje daje moć. Ona je Vasilisa Milojković, učenica osmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Ćupriji, jedna od samo četiri osnovaca iz cele Srbije koja je dobila Svetosavsku nagradu „za svestranost i osvojene nagrade iz oblasti prirodnih i društvenih nauka i umetnosti“, kako se, pored ostalog, navodi u obrazloženju za ovo prestižno priznanje.

-U svom vokabularu nemam reči kojima bih mogla da opišem osećaj koji me je obuzimao dok sam primala nagradu. Divno! Velika čast biti u Vladi Republike Srbije, rukovati se sa ministarkom prosvete koja mi je lično dodelila nagradu, imati takvo priznanje u svojoj biografiji, stvarno je neopisivo. Nagradu doživljavam kao krunu dosadašnjeg rada i truda. Ona mi daje i nadu da se još uvek cene i vrednuju marljivost, rad i trud – kaže Vasilisa za „Novosti“.

To što svoja osećanja ne može da ovaploti u reči, nikako ne znači da je njen vokabular skroman, jer bi na njemu mogli da joj pozavide mnogo stariji, dok o njenom književnom talentu najbolje govore prvo mesto na međunarodnom konkursu časopisa „Tabla“ i specijalna nagrada na konkursu bugarskog časopisa „Roda“.

-Roditelji su me od malena upućivali na lepu pisanu reč. Talenat sam nasledila od tate Nenada, koji je u mladosti pisao pesme, ali i mame Jelena, učiteljice, koja divno piše. Dok čitam stvaram svoj svet, mogu da se poistovetim sa likom iz knjige, izmaštam šta god poželim. Takođe, knjiga mi proširuje vidike. Kroz pisanje, zapravo, mogu da izrazim pravu sebe i da iskažem svoja osećanja i misli. Nekako mi bude lakše kad napišem pesmu. Veoma sam srećna što su moji radovi nagrađivani i objavljivani u zbornicima. Ako se moje pesme nekome dopadaju, znači da sam uspela. Definitivno, pisanje je najveća umetnost – smatra ova ambiciozna devojčica.

Prvo mesto na republičkom takmičenju iz tehnike i tehnologije, drugo mesto na republičkom takmičenju iz istorije, treće mesto na republičkom takmičenju iz književnosti i geografije samo su neke od nagrada, koje osvaja od drugog razreda.

-Neprestano moram nešto da radim. Ne iz moranja, već iz ljubavi. Ne volim da trošim vreme uzalud. Učenje me čini srećnom. Znanje daje moć, kaže izreka, a ja mislim da je to jedino što ostaje i što će mi olakšati buduće školovanje – zaključuje Vasilisa, koja bi školovanje želela da nastavi na filoškom ili smeru audio-vizuelno-scenske umetnosti, a najviše bi volela da postane glumica.

ISTRAŽIVAČKI DUH

Vasilisa je bila i učesnik programa Istraživačke stanice „Petnica“ i dečije književne kolonije u Doljevcu. Uz dobru organizaciju vremena, sve uspe da uklopi, a nastavnici joj uvek izlaze u susret, naročito u vreme takmičenja.

- Veoma sam radoznala, želim što više da saznam i da se oprobam u svemu. To traži veliki trud, rad i odricanje. Odrekla sam se ekskurzija, izlazaka, gledanja televizije, trenutaka sa rodbinom. Zapravo, to za mene i nije odricanje. U svakom slučaju, isplatilo se kroz nagrade – iskrena je Vasilisa, koja će na kraju školske godine nesumnjivo poneti još dve nagrade – Vukove diplome i titule đaka generacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)