POČELA MOJKOVAČKA BITKA: Na današnji dan 1916. krenula poslednja operacija Kraljevine Crne Gore

D.B.M.

06. 01. 2024. u 12:32

U Prvom svetskom ratu, pre 108 godina na današnji dan počela je Mojkovačka bitka. U njoj je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore , pod komandom serdara Janka Vukotića, odbila ofanzivu mnogo jačih austrougarskih snaga, čime je omogućeno povlačenje Vojske Kraljevine Srbije preko delova kraljevine Crne Gore ka Jadranskom moru. To je bila i poslednja vojna operacija vojske Kraljevine Crne Gore, koja je 1918. godine ušla u sastav Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

ПОЧЕЛА МОЈКОВАЧКА БИТКА: На данашњи дан 1916. кренула последња операција Краљевине Црне Горе

Arhiva

Na Badnji dan 6. januara general Rajner izdao je naredbu za napad, misleći da će naići na nespremnu crnogorsku vojsku, međutim ispostavilo se da je serdar Janko Vukotić bio dobro pripremljen. Na udaru 6. austrougarskog kraljevskog puka, na Razvršju i Bojnoj njivi našao se Donjomorački bataljon Kolašinske brigade. Uz juriše i protivjuriše položaji su naizmenično prelazili iz jedne na drugu stranu, ali je Donjomorački bataljon uspeo da zadrži položaj. Borbe su bile sa puno gubitaka na obe strane.

Najveći značaj ove bitke ogleda se u tome što je austrougarska vojska sprečena da preseče povlačenje srpske vojske preko albanskih planina, i dalje ka Krfu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)