ZAMISLITE da trčite po planinskim vrletima pod punom ratnom opremom teškom nekoliko desetina kilograma, da vam glavu pritiska teški šlem ispod koga lipti znoj koji peče oči, da jurite sa vrelom puškom kroz "rojeve" metaka i šrapnela, iako znate da svakoga časa možete biti rastrgnuti vrlim čelikom.

Komentari (4)

Savo

17.09.2023. 10:13

Globalne sile su nas gurnule u rat u kome smo potamanjeni i od čega se još uvek nismo oporavili. Nadam se da ćemo u ovom novom krugu biti pametniji.

dr Aleksandar Nedok

17.09.2023. 22:30

Kao vojni istoričar mogu reći : sjajno izabran deo memoara srpskog oficira, poreklom Poljaka, koji verno daje sliku ubistvenog juriša koji su izvele tri srpske i dve francuske divizije, juriša koji je zgromio Bugare i učinio ih nesposobnim da se odupru, iako ih je bilo deset puta više. Stavio bih samo malu primedbu na iznetu tvrdnju da su obe francuske divizije bile kolonijalne, što je netačan podatak: jedna, 17-a, bila je sa- činjena od Francuza sa teritorije Francuske, dok su drugu, 122 koloni- jalnu činili sa oko po 50% sastava izvrsni vojnici Senegalci i Francuzi kolonisti. Prva, 17-a, je odmah posle proboja povučena iz sastava Druge srpske Armije pod komandom vojvode Stepe Stepanovića, dok je 122 dovizija nastavila sa srpskim jedinicama sve do Oslobođenja.