DIPLOMAT TORTA: Poslastica stvorena za vrhunsko uživanje
Otkrivamo vam originalni recept kako biste mogli ovaj čokoladni desert praviti kada poželite. Diplomat torta je uz reformu, esterhazi, saher i neke druge, neizbežna u ponudi svake poslastičarnice koja drži do svog renomea.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
Tri kore po:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 100 gr mlavenih oraha
- ravna kašika brašna
Krem I:
- 5 žumanaca
- 4 kašike brašna
- 5 kašika šećera
- 500 ml mleka
- 125 gr margarina ili maslaca
Krem II:
- 7 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 150 gr čokolade za kuvanje
- 125 gr margarina ili maslaca
- Još: 500 ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca pa mikserom mutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera kada zapene i mutiti sve dok se ne dobije čvrsta pena. Na kraju umešati orahe i brašni i sve sjediniti lopaticom.
Može se peći u kalupu od 26cm ili plehu 30 x 20 cm. Obložiti pleh, istresti smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Ovako ispeći sve tri kore.
Pomešati žumanca, šećer i brašno, pa dodati malo hladnog mleka od 500 ml a ostatak staviti da provri.
Razmutiti smesu i zakuvati u kipuće mleko. Mešati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre i prekriti folijom direktno na dobijeni puding i ostaviti da se ohladi.
Za dugi fil penasto u manjoj šerpi umutiti žumanca sa šećerom da pobele i zapene pa staviti na veću šerpu u kojoj je “sa dva prsta” voda koja vri. Kuvati tako 10 minuta pa dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi.
Kada se čokolada otopila skloniti sa vatre pa i taj fil ostaviti da se ohladi.
Kada su se pudinzi ohladili umutiti oba margarina ili maslaca da budu penasti pa podeliti ih na dva jednaka dela i dodati pudinzima i sve umutiti zajedno.
Na kraju umutiti slatku pavlaku pa po 2 – 3 kašike dodati filovima i izmutiti. Biće penastije i kremastije.
Na prvu koru staviti jedan fil, pa drugi i preko premazati sloj slatke pavlake, druga kora, pa opet jedan pa drugi fil i sloj slatke pavlake, a na kraju druga kora.
Ukoliko vam je ostalo slatke pavlake iskoristite je za dekoraciju.
Ostavite tortu da odstoji i kore otpuse, a ukusi se sjedine pa seckati i služiti.
Prijatno. (trpeza)
Preporučujemo
ORIGINALNA, TRADICIONALNA ŽITO TORTA: Uz nju su odrasle sve generacije
03. 07. 2024. u 11:30
ČOKOLADNI ČIZKEJK BEZ PEČENjA: Pravi se za 15 minuta, a osvaja na prvi zalogaj
11. 06. 2024. u 15:00
EKSKLUZIVNO - URANIJUM I TEŠKI METALI OTKRIVENI U TKIVU GENERALA PAVKOVIĆA: Iz italijanske laboratorije stigli rezultati analiza (FOTO)
U TUMORSKOM tkivu generala Nebojše Pavkovića, koje je 15. septembra poslato na analize u specijalizovanu laboratoriju u Italiji, pronađeni su uranijum i teški metali u ekstremno visokim koncentracijama!
29. 11. 2025. u 08:00
OTAC PADAO U NESVEST, HITNA INTERVENISALA NEKOLIKO PUTA Mučne scene na sahrani Ane Radović - Iz porodične kuće je ispratili na večni počinak
DANAS je na Zlatiborskom groblju sahranjena Ana Radović iz Čajetine, koja je poginula u teškoj sabraćajnoj nesreći na magistralnom putu kod Čačka.
28. 11. 2025. u 14:45
TRAMP UKRAO ŠOU NA ŽREBU ZA SP: Scena koja je obišla svet - Melanija nije krila oduševljenje (VIDEO)
AMERIČKI predsednik Donald Tramp bio je u centru pažnje na izvlačenju grupa za Svetsko fudbalsko prvenstvo 2026. godine, gde je izveo svoj poznati YMCA ples i primio prvu FIFA-inu nagradu za mir.
06. 12. 2025. u 10:31
Komentari (0)