PEČENE JABUKE: Napravite najzdraviji doručak u ruskom stilu

Novosti online

15. 02. 2023. u 21:00

ISPROBAJTE recept za ovu niskokaloričnu poslasticu

ПЕЧЕНЕ ЈАБУКЕ: Направите најздравији доручак у руском стилу

Foto: Shutterstock

Jabuke predstavljaju simbol zdravlja, ljubavi i plodnosti, a veliku ulogu imale su i na trpezarijskom stolu tokom važnih ritualnih događaja i ceremonija kao što su veridbe, crkveno venčanje i gotovo svi praznici.

Rusi su poznati po tome, da jabuku koriste u različitim oblicima. U početku su je koristili kao ukras za jela od mesa, poput pečene guske punjene jabukama, ali su potom shvatili i da mogu da je spreme kao zasebno jelo sa karakterističnim ukusom i brojnim blagodatima, jer su dijetetske, hipoalergijske i hranljive. 

Najjednostavniji način pečenja jabuka je jednostavno sečenje na polovinu ili četvrtinu, a zatim pečenje u rerni ili mikrotalasnoj pećnici 10-15 minuta. Dodavanjem neke vrste punjenja pretvarate je iz brze grickalice u puni doručak ili zdravu i niskokaloričnu poslasticu. Punjenje za jabuke može biti različito: najklasičnija je mešavina tvoroga (ruska vrsta skute ili skute) sa medom, orasima i suvim grožđem. Takođe je sjajno dodati neke kisele vrste bobica poput borovnice, ovsene kaše i suvog voća.

Još jedna lepa stvar ovog recepta je što uopšte nije sezonski. Sastojke možete lako pronaći tokom cele godine.

Pečene jabuke - sastojci: 

- 3 srednje veličine jabuka

- 100gr svežeg sira/vurde
- 50 gr brusnice /borovnica
- 30 gr oraha
- 2 kašičice meda
 1/2 kašičice cimeta

Pečene jabuke - priprema

1. Isecite rupe u jabukama, kako biste napravili udubljenje i očistili ih od košpica.

2. u posudu umešajte, brusnicu/borovnicu sa sirom i medom. 
3. iseckajte orah
4. dodajte oraah u smesu od borovnice/brusnice, meda i sira
5. napunite jabuke smesom, a zatim pospite sa cimetom 
6. stavite jabuke u posudu za pečenje i prekrijte folijom. Pecite oko 30-40 minuta, na temeraturu od 190 stepeni.
7. Jabuke su spremne, kada omekšaju i poprime sočan ukus. Izvadite ih iz rerne i poslužite tople.  Prijatno!

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!