ČORBA OD PEČURAKA I HELJDINIH LJUSPICA: Zimska supa puna ukusa i hranljivih sastojaka, savršena za hladne dane

Milena Tomasevic

25. 12. 2025. u 15:59

Ova gusta čorba kombinuje aromatične pečurke i nežne heljdine ljuspice. Savršena je kao lagani ručak ili večera, obiluje proteinima i vlaknima.

ЧОРБА ОД ПЕЧУРАКА И ХЕЉДИНИХ ЉУСПИЦА: Зимска супа пуна укуса и хранљивих састојака, савршена за хладне дане

FOTO: Novosti

Sastojci

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 crni luk, iseckan
  • 1 šargarepa, iseckana na kockice
  • 22 g / 1/4 šolje sušenih vrganja ili mešanih pečuraka
  • 1 kašika putera
  • 300 g / 2½ šolje šampinjona, iseckanih
  • 1-2 čena belog luka, seckana
  • 85 g / 1/2 šolje pečeni heljdin griz ili ječam
  • 1½ litra / 6 šolja povrtnog bujona
  • 1 kašičica mešavine začina za supu po izboru
  • so po ukusu
  • 3 lista kelja bez stabljike, seckana

Priprema:

Potopite sušene vrganje u 1 šolju/250 ml ključale vode na 30 minuta. Zagrejte maslinovo ulje u srednjoj šerpi i propržite crni luk i šargarepu 7-10 minuta na laganoj vatri. Dodajte iseckane šampinjone, puter i prstohvat soli. Kuvajte na srednjoj vatri dok pečurke ne porumene spolja, zatim dodajte seckani beli luk. Izvadite sušene vrganje iz vode, procedite tečnost i iseckajte pečurke. Dodajte ih u šerpu zajedno sa povrtnim bujonom i tečnosti koju ste sačuvali. Dodajte pečeni heljdin griz i mešavinu začina za supu. Dovedite do ključanja i kuvajte 15 minuta. Dodajte seckani kelj i kuvajte još 5 minuta. Dodajte so po ukusu i poslužite toplu supu.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STEFAN NEKADA BIO MMA BORAC: Bratanac Vladana Milojevića optužen da je VOĐA NARKO KLANA