ŠUFNUDLE SA KISELIM KUPUSOM: Recept je jednostavan, a ukus fantastičan
Šufnudle sa kiselim kupusom idealno su zimsko jelo, izdašne i ukusne.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za šufnudle:
- 750 g belog krompira
- 1 srednje jaje
- 1 srednje žumance
- so, po ukusu
- 150 g brašna
- 20 g kukuruznog skroba
Za kiseli kupus:
- 2–3 kašike putera
- 100 g slanine, isečene na kockice
- 500 g kiselog kupusa
Priprema:
Kako biste napravili šufnudle, krompir ubacite u veliki lonac sa slanom vodom i kuvajte dok ne bude gotov – potrebno je oko 25-30 minuta. Dok se krompir kuva, zagrejte rernu na 120 ° C. Stavite kuvani krompir na pleh i ostavite da se suši u rerni oko 20 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi oko 5 minuta.
Oljuštite ga dok je još vruć i izgnječite. Prebacite ga u činiju pa dodajte jaje i žumance, začinite solju i promešajte da se sjedini. Brašno pomešajte sa kukuruznim skrobom i takođe ubacite u činiju. Izmešajte i umesite da dobijete lepo glatko testo. Ako je testo lepljivo, dodajte još malo brašna i umesite.
Testo podelite na četiri jednaka dela i svaki deo oblikujte u dugačku kladu. Isecite male komade i urolajte između dlanova kako biste napravili valjuške koje su debele u sredini i tanke na krajevima. Stavite na pobrašnjenu površinu i nastavite da pravite valjuške dok ne potrošite sve testo.
Zagrejte veliki lonac sa slanom vodom i pustite da proključa, a zatim smanjite vatru dok voda lagano ključa. Ubacujte valjuške u lonac u nekoliko serija i kuvajte dok ne budu gotove. Prvo će potonuti na dno lonca, a kada budu gotovi, izaći će na površinu. Izvadite ih iz šerpe šupljikavom kašikom i ostavite da se ocede.
Slaninu isecite na kockice i ispržite na puteru. Dodajte kiseli kupus i mešajte sve dok se dobro ne sjedini i ne dobije boju. Šufnudle prelijte sa malo ulja, umešajte kiseli kupus i slaninu i promešajte. Začinite biberom i servirajte dok je toplo.
(stvarukusa)
Preporučujemo
RECEPT ZA PILETINU NA MAĐARSKI NAČIN: Lepši i sočniji ručak sigurno niste probali (VIDEO)
13. 02. 2025. u 11:00Jovana Vasić
UKUSAN I SOČAN RUČAK ZA PRAVI GURMANSKI UŽITAK: Karađorđeva šnicla
12. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić
MUSAKA SA PILETINOM I PIRINČEM: Malo drugačiji recept, ali jednako ukusan (VIDEO)
11. 02. 2025. u 09:00Novosti online
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)