RECEPT ZA BOLONJEZE: Ukus koji svi dobro poznajemo

Новости онлине

08. 12. 2024. u 11:00

Bolonjeze sos ima vrlo specifičan ukus, koji se ne zaboravlja. Ako dugo niste pripremali ovaj dragulj italijanske kuhinje, onda je pravo vreme da to učinite i obradujete ukućane.

РЕЦЕПТ ЗА БОЛОЊЕЗЕ: Укус који сви добро познајемо

Foto Pixabay free images

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjetine i govedine)
  • 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, sitno iseckane
  • 2 stabljike celera, sitno iseckane
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 400 g paradajza u konzervi (seckani) ili svežeg paradajza, oljuštenog i iseckanog
  • 2 kašice paradajz pirea
  • 150 ml crnog vina (opciono, može se zameniti sa dodatnim paradajzom ili malo vode)
  • 2 kašičice origana
  •  malo sušenog bosiljka
  • 1 lovorov list
  • So i biber po ukusu

Priprema:

U velikom tiganju ili šerpi, zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani crni luk, šargarepu i celer. Pržite dok povrće ne omekša i luk ne postane staklast. Dodajte iseckani beli luk i pržite još minut dok ne počne da miriše.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju i ne bude skuvano, povremeno mešajući. U mešavinu dodajte paradajz pire i seckane komade paradajza, a zatim sipajte crno vino (ako koristite). Dobro promešajte.

Ubacite origano, bosiljak, lovorov list, so i biber. Smanjite ringlu i kuvajte na laganoj vatri 45-60 minuta, povremeno mešajući. Ako umak postane previše gust, dodajte malo vode. Za kremastiji ukus, možete dodati malo mleka. Skuvajte pastu i uživajte.

(ona)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

Nova oprema za školu, bolji uslovi za talente: Fondacija Mozzart verna podrška obrazovanju