UŽIVAJTE U NEDELJNOM JUTRU: Tri ideje za brz i ukusan doručak tokom vikenda
DORUČAK najvažniji obrok tokom dana, ispunjava nas snagom i energijom za ceo dan.
Foto: Free Images Pixabay
Ali najslađi i najprijatniji je nedeljni doručak, jer imamo dovoljno vremena za pripremu različitih đakonija, a da ne žurimo na posao. Ako su vam pomalo dosadili standardni uštipci, male pite ili naša omiljena tradicionalna pita, pokušajte da klasiku pripremite na malo drugačiji način.
Evo nekoliko ukusnih ideja za nedeljni doručak!
Foto: Free Images Pixabay
Palačinke sa slatkom od borovnica
Potrebni sastojci:
2 jaja, 400 ml mleka, oko 2 šolje brašna, prstohvat soli, prstohvat šećera, slatko od borovnica, iseckani orasi
Način pripreme:
Mikserom umutite jaja sa mlekom. Postepeno počnite da dodajete brašno dok se smesa ne zgusne. Dodajte prstohvat soli i prstohvat šećera. Ako želite deblje palačinke, dodajte malo gazirane vode i pola kašičice sode bikarbone (ili pola pakovanja praška za pecivo).
Zagrejte tiganj (najbolje teflonski) i kutlačom sipajte deo smese, koju treba da ravnomerno rasporedite u tiganju. Kada je palačinka spremna, okrenite je na drugu stranu. Kad ste ispekli sve palačinke, stavite džem i pospite orasima. Za raskoš, ukusni nedeljni doručak možete poslužiti uz kuglu sladoleda.
Foto: Free Images Pixabay
Omlet sa sirom i paprikom
Potrebni sastojci:
1-2 zelene paprike, 1-2 crvene paprike, 5-6 jaja, 150 grama sira, prstohvat soli, 50 ml mleka
Način pripreme:
Papriku isecite na sitne komade i lagano dinstajte. U posebnoj posudi umutite jaja, mleko i prstohvat soli. Smesu sipajte u teflonski tiganj i pecite na umerenoj vatri dok se malo ne zgusne. Okrenite omlet i ravnomerno ga pospite iseckanim sirom i seckanom paprikom. Pecite sa obe strane dok ne porumeni. Ukrasite paradajzom za brzi nedeljni doručak.
Foto: Free Images Pixabay
Sendviči - brusketi
Potrebni sastojci:
baget ili zemička, paradajz, crvena paprika, sitna šargarepa, stabljika mladog luka, nekoliko cvetova brokolija, krem sir, 50 g narendanog kačkavalja
Način pripreme:
Povrće isecite na sitne komade i promešajte sve zajedno. Baget treba iseći, ali na kriške, a zatim ga namazati tankim slojem krem sira. Rasporedite premazane kriške u pleh i na njih rasporedite povrće.
Stavite da se peku u zagrejanu rernu (ali samo odozgo) dok povrće malo ne omekša. Zatim pospite rendanim kačkavaljem i vratite ih u rernu na još 5 minuta - dok se kačkavalj ne istopi. Bruskete poslužite tople.
(bonapeti)
Preporučujemo
ČOKOLADNA TORTA OD PALAČINKI: Kremasto savršenstvo ukusa, osvaja na prvi zalogaj
26. 10. 2023. u 16:00
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)