BRZ I UKUSAN DORUČAK: Najukusnije pica pancerote
Tople, mekane i veoma ukusne pica pancerote sa dva pikantna fila koje će vas osvojiti već kod prvog zalogaja.
Foto Shutterstock
Sastojci:
- 187 ml vode
- 1 kašičica soli
- 360 g brašna
- 2 kašičice instant sušenog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike ulja
Za fil sa paradajzom i sirom:
- 1 kašika ulja
- 1 luk, oljušten i isečen na kockice
- 3 čena belog luka, oljuštena i iseckana na kockice
- 200 g čeri paradajza, isečenog na pola
- 1 crvena ljuta papričica, naseckana
- So, biber i šećer po ukusu
- 300 g rendane mocarele
Za fil sa mortadelom:
- 1 kašika ulja
- 200 g mortadele, sitno narezana na kockice
- 3 mlada luka, seckana
- 300 g rendane mocarele
Priprema:
Kako biste napravili pancerote rastvorite so u vodi. Brašno, slanu vodu, kvasac, šećer i ulje stavite u činiju i mutite mikserom dok testo ne postane elastično – biće potrebno oko 5 minuta. Formirajte loptu od testa.
Uljem podmažite veliku posudu i u nju ubacite kuglu testa i pokrijte. Ostavite na toplom mestu bez promaje. Ostavite da naraste 1,5 sat dok ne bude 2,5 puta veća. Dok se diže, pre upotrebe napravite fil.
Da biste napravili fil od paradajza i sira, zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri i pržite luk 2-3 minuta. Dodajte beli luk, čeri paradajz i ljutu papriku i dinstajte. Začinite solju, biberom i sa malo šećera, po ukusu. Kada se ohladi pomešajte sa mocarelom.
Da biste napravili fil sa mortadelom, zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri i dodajte mortadelu i luk, pa dinstajte 3-4 minuta. Ubacite u posudu srednje veličine i kada se ohladi pomešajte sa sirom. Lagano pobrašnite podlogu i uvaljajte testo u oblik balvana, pa isecite na 10 delova. Svaki komad razvaljajte u kuglu i ostavite da naraste 30 minuta.
Zatim razvucite na 14 cm u prečniku, a zatim tako razvaljano testo punite sa po 2 kašike fila. Dobro pritisnite ivice, a zatim koristite zupce viljuške da napravite šablon koji će ih još više zapečatiti. Ponovite sa preostalim testom.
Zagrejte ulje u dubokom tiganju najmanje 5 cm duboko. Kada se zagreje dodajte nekoliko pancerotija odjednom. Okrenite ih kada postanu zlatne, za svaku će biti potrebno oko 2 minuta. Servirajte odmah i jedite dok je vruće.
(stvarukusa)
Preporučujemo
PUNjENE, SLATKE I SOČNE: Recept za domaće kiflice neodoljivog ukusa i mirisa
18. 03. 2025. u 15:00
IDEALNI ZA DORUČAK: Pužići sa kačkavaljem, fenomenalni i sočni
12. 03. 2025. u 07:00
VELIKO UPOZORENjE VUČIĆA: Za godinu i po dana suočićemo se sa velikim ratom, niko više ne želi da sluša drugu stranu
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na forumu "GLOBSEC BELTALKS: Beogradski ekonomski razgovori", da više nema racionalnosti u međunarodnoj politici i da se uskoro sprema veliki sukob.
09. 12. 2025. u 20:57
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)