BADNJEVKA PUNA ORAHA I SUVOG VOĆA OBAVEZNA NA TRPEZI: Najukusnija pita za Badnje veče topi se u ustima koliko je sočna (VIDEO)

Novosti online

06. 01. 2024. u 16:30

BOGATA pita od suvog voća i oraha naziva se Badnjevka, koja se tradicionalno sprema za Badnje veče.

БАДЊЕВКА ПУНА ОРАХА И СУВОГ ВОЋА ОБАВЕЗНА НА ТРПЕЗИ: Најукуснија пита за Бадње вече топи се у устима колико је сочна (ВИДЕО)

Foto Printscreen Youtube - Kuhinja Valentina Mašković

Za Badnje veče svaka porodica priprema svečanu posnu trpezu, tradicionalno prave pitu neodoljivog ukusa - Badnjevku. Svako ko je probao ovaj slatkiš - odmah ga je zavoleo!

 Šerbet:

* 500 g šećera

* 700 ml vode
* Sok od jednog limuna
* Kolutovi od pola limuna

 Fil: 

* 350 g suvih šljiva

* 200 g suvih smokvi
* 100 g suvog grožđa
* 250 g mlevenih oraha

Priprema:

Prvo spremite agdu tako što ćete u vodu sipati šećer i limun i ostaviti da proključa.

Fil spremite tako što ćete u šerbet staviti iseckane smokve, suve šljive i suvo grođže i pustiti sve da ključa oko 10ak minuta.

U šolju sipajte 100 ml kisele vode i 1 dcl ulja, ostavite to sa strane. Voće procedite iz šerbeta i pustite da se prohladi.

Stavite jednu koricu, pa je poprskajte kiselom vodom, pa drugu koricu stavite i prelijte preko nje orahe. Zatim stavite treću koricu, poprskajte je sa kiselom vodom i preko nje prespite suvo voće. Umotajte i stavite u pleh. Tako radite dok ne potrošite sav materijal.

Isecite pitu pa premažite sa ostatkom kisele vode i ulja. Ubacite u zagrejanu rernu i ispecite. Vrelu pitu prelijte hladnim sirupom. Sačekajte da upije, pa poslužite.

Prijatno!

(Stil)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori