NOVE SANKCIJE ZBOG SEVERNOG TOKA 2: Na crnoj listi Amerike 13 ruskih brodova i kompanije

Novosti onlajn

22. 05. 2021. u 07:23

SJEDINjENE Američke Države uvele su juče sankcije ruskim kompanijama i brodovima koji rade na gasovodu Severni tok 2.

НОВЕ САНКЦИЈЕ ЗБОГ СЕВЕРНОГ ТОКА 2: На црној листи Америке 13 руских бродова и компаније

Foto RIA

Na spisku američkog Ministarstva finansije je 13 brodova koji učestvuju u realizaciji projekta.

Vašington je odustao od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije „Nord strim AG“, njenog direktora i saradnika, ali i dalje namerava da spreci puštanje u rad „Severnog toka 2“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ciji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, ispod Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda Severni tok 2 aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)