"NIKO NIJE SIGURAN": Učesnici Samita posvećenog zdravlju poslali snažnu poruku

Milica Ostojić

21. 05. 2021. u 19:47

- Ni jedna zemlja nije sigurna, dok sve zemlje ne budu sigurne. Dok se pripremamo za neke pandemije u budućnosti, nama prioritet treba da bude da ovu aktuelnu previzađemo zajedničkim snagama. Moramo da se vakcinišemo, i da brzo steknemo kolektivni imunitet - izjavio je italijanski premijer Mario Dragi- Predsedavajući G20 Samita koji se održava u Rimu, u zajedničkoj organizaciji sa Evropskom Komisijom.

НИКО НИЈЕ СИГУРАН: Учесници Самита посвећеног здрављу послали снажну поруку

Foto: Piksabej

Na Samit je stigla i predsednica Evropske Komisije- Ursula von der Lajen.

Pandemija kovida-19 pokazala je kako je važan značaj međunarodne saradnje u suzbijanju zdravstvene krize, ove trenutne, kao i nekih u budućnosti. Moramo obraćati pažnju i na strategije ostalih zemalja, kao i njihove različite discipline i strategije, kako bismo uvideli propuste u delovanju suzbijanja pandemije, odnosno, šta možemo unaprediti u budućnosti.
"Principijelni izazov vezan za sanitarno zdravstveno stanje" je glavna tema današnjeg Samita, sa pozivom međunarodnoj zajednici da "iskaže hrabrost i ambiciju da pobedi pandemiju", "doprinese poboljšanju klimatskih promena", "da podršku sistemu inovacija u borbi protiv siromaštva i nejednakosti".
Ovo su samo neke od poruka koje su organizatori poslali ostalim učesnicima Samita G20, povezani video konferencijom.

Iskustvo nalaže da se sada obrati pažnja na ono što će stizati u budućosti, a vezano je za zdravlje stanovnika ove planete:
-Ne treba samo staviti tačku na kraj ove pandemije, već osigurati bolju pripremljenost za pretnje od pandemija ubuduće, zapisali su svetski naučnici.
To podrazumeva: dovoljan broj lekara, i neophodnih instrumenata za suzbijanje, kako kovida-19, tako i budućih pretnji čovekovom zdravlju- kao što su naučna istraživanja i  inovacije, i to prvobitno treba uvesti u zemlje sa niskim zaradama.
Potrebno je omogućiti dostupnost podataka svima, raditi na ojačavanju sanitarnog personala i ne manje steći poverenje stanovnika.
Smanjen je prirodni imunitet čoveka, pokrivenost vakcinama je nedovoljna, i pojavili su se novi sojevi virusa koji nisu kontrolisani dosadašnjim vrstama vakcina. Novi epidemiološki talasi su mogući, posebno u zemljama sa niskom pokrivenošću vakcinama. Neophodna je globalna pravednost u dostupnosti, i efikasno davanje. To predstavlja moralni imperativ u nužnoj kontroli pandemije - ,izjava je naučnika.
- Do toga se može samo velikim ulaganjem u prevenciju,i u ekonomske i ljudske resurse i njihovo obrazovanje, kako bi bili pripremljeni za globalne pretnje po zdravlje. Učestalost i priroda narednih pandemija zavise od naših sposobnosti da usvojimo stil života koji je održiv. Neophodno je da danas izgradimo bazu za adekvatne odgovore sutra.

Poruka predsednice Evropske komisije von der Lejen je da izražava zahvalnost za proteklo vanredno stanje podvlačeći neohodnost izgradnje sanitarnih infrastruktura i obezbeđivanje profesionalaca za brigu o zdravlju.

-Ovaj sastanak je za one koji su tokom pandemije radili bez prestanka,u najtežim mogućim uslovima, spašavajući ogroman broj života, i podržavajući pacijente do poslednjeg momenta,čak i onda kada se videlo da nema pozitivnog ishoda.

Von der Lajen je odala poštovanje i naučnoj zajednici, koja je pomagala u najtežim momentima pandemije, zahvaljujući im što su život posvetili nauci.

-Iako su često nepriznati, sada imamo nadu i poverenje, jer su nas danas doveli do Rima, izjavila je predsednica Evropske komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi