BRISELSKI PRST UPEREN KA MILU: Kontroverzni Kineski zajam Crnoj Gori pod lupom Evropskog parlamenta

V. KADIĆ

21. 05. 2021. u 08:40

IZGRADNjA auto-puta Bar - Boljare (169,2 km) odnosno deonice Smokovac - Mateševo u dužini od oko 41 kilometar, našao se pod lupom Evropskog parlamenta.

БРИСЕЛСКИ ПРСТ УПЕРЕН КА МИЛУ: Контроверзни Кинески зајам Црној Гори под лупом Европског парламента

Foto V. K.

Poslanici tog visokog doma insistarali su na poslednjoj sednici u okviru izveštaja o Crnoj Gori koji je podneo Tonino Picula, da oni koji su politički odgovorni za kontroverzni kineski zajam za tu kapitalnu investiciciju moraju da odgovaraju.

Brisel je prst direktno uperio ka Milu Đukanoviću, aktuelnom predsedniku Crne Gore koji je sa svojim saradnicima iz izvršne vlasti bio neposredno uključen u realizaciju ovog projekta. Još ranije Demokratski front, konkretnije Pokret za promene, članica tog političkog saveza, ocenio je da je ta deonica auto-puta, kroz crnogorske gudure, sa cenom od 1,1 milijardu evra ekonomski neopravdana, što, kako su naveli, dokazuju i studije stranih kompanija.

Jedan od lidera DF-a, Nebojša Medojević, kaže za "Novosti" da za njega stav poslanika Evropskog parlamenta vezano za auto-put, ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

- Mi se od starta zalažemo za sveobuhvatnu revizuju sa kineskim investitorima, imajući u vidu da sam ja od 2014. iznosio vrlo konkretne optužbe da je taj posao urađen sa velikim rizikom od korupcije i da je cena povećana za 500 miliona od realne, što će na kraju premašiti 1,1 milijardu evra. Put nije isplativ jer procene pokazuju da je tri miliona evra maksimalni profit te saobraćajnice puta imajući u vidu fluktuaciju saobraćaja.

Proizilazi da će se auto-put državi isplatiti tek za neverovatnih 400 godina! Ako ne platimo na vreme ratu Eksim banci, platićemo zatezne kamate, a ako kineski izvođač kasni sa izvođenjem radova, ne plaća nikakve penale - zaključuje Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna