RUSIJA ZAHTEVA HITAN SASTANAK "KVARTETA": Nasilje eskalira na Bliskom istoku, Lavrov apeluje - što pre je moguće preduzeti korake

Novosti onlajn

12. 05. 2021. u 22:14

SASTANAK „kvarteta“ međunarodnih posrednika za rešavanje situacije na Bliskom Istoku na nivou ministara spoljnih poslova neophodno je sazvati što je pre moguće, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

РУСИЈА ЗАХТЕВА ХИТАН САСТАНАК КВАРТЕТА: Насиље ескалира на Блиском истоку, Лавров апелује - што пре је могуће предузети кораке

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova / Arhiva

- Po mom mišljenju, danas smo došli do zajedničkog zaključka da je najhitniji zadatak sazivanje 'kvarteta' međunarodnih posrednika – Rusije, SAD, Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Verujemo generalnom sekretaru kao koordinatoru 'kvarteta' da će se tokom rada sa stranama potruditi da se takav sastanak organizuje što je pre moguće. Pričali smo o tome da je poželjno da sastanak bude organizovan na nivou ministara spoljnih poslova - rekao je on.

Lavrov je podsetio da ruska strana takođe promoviše ideju pokretanja dijaloga „kvarteta“ i Izraela, Palestine, arapskih zemalja, koje su uspostavile diplomatske odnose sa Izraelom i Saudijskom Arabijom, kao autorom arapske mirne inicijative.

- U ovoj fazi je, najverovatnije, najhitnije pitanje saziv 'kvarteta'. To je lakše organizovati nego spajati šire strukture - ukazao je Lavrov.

Sukob izraelske vojske i Hamasa kulminirao je sinoć raketnim udarima u sektoru Gaze, a izbio je posle nereda početkom maja pored džamije Al Aksa u istočnom Jerusalimu, gde je povređeno više od 700 Palestinaca.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Gaze, kao rezultat izraelskih napada poginulo je 56 Palestinaca, uključujući 14 dece i tri žene. Više od 300 ljudi je ranjeno, među kojima i 90 dece.

Sve detalje pratite u blogu uživo KLIKOM OVDE!

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)