OGLASIO SE SEBASTIJAN KURC: Nakon informacije da je pod istragom negirao sve za šta se sumnjiči

D. D. S.

12. 05. 2021. u 18:17

AUSTRIJSKI kancelar Sebastijan Kurc potvrdio je da je pod istragom antikorupcijskih vlasti i ujedno negirao navode da je lažno svedičio pred parlamentarnom komisijom, za šta se sumnjiči.

ОГЛАСИО СЕ СЕБАСТИЈАН КУРЦ: Након информације да је под истрагом негирао све за шта се сумњичи

Foto: Tanjug/AP

Kurc je rekao poslanicima da je istraga Državnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala usredsređena na izjave koje je dao tokom parlamentarne istrage o lideru desničarske Slobodarske stranke koalicionog partnera u vladi, zbog koje je pala prethodna vlada Austrije 2019. godine.

Austrijski kancelar je rekao da očekuje da će Tužilaštvo podneti zahtev za krivično gonjenje i da će se pojaviti pred sudom. Dodao je da nije razmišljao o ostavci i naveo da je istraga pokrenuta i protiv i šefa njegovog kabineta Bernharda Bonelija.

Parlamentarna komisija istraživala je takozvanu aferu Ibica, zbog koje je tadašnji vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe podneo ostavku. On je to uradio pošto se pojavio video snimak na kojem se vidi kako nudi unosne državne ugovore navodnom ruskom investitoru u zamenu za finansijsku pomoć njegovoj ekstremno desničarskoj Slobodarskoj stranci. Video je navodno snimljen na španskom ostrvu Ibica neposredno pre austrijskih izbora 2017.

Posle pada vlade, održani su novi izbori i Kurc je ponovo izabran, formirajući koaliciju sa Zelenima. Kurc je rekao da je pred parlamentarnom komisijom uvek odgovarao iskreno, ali da se mnoga pitanja, koja su postavljena, tiču stvari koja su se dogodila pre mnogo vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)