JAGMA ZA VAKCINISANJEM: Mladi u Francuskoj promenili mišljenje, hoće da se cepe zbog žurki, dostaj im je maski i policijskog časa

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

09. 05. 2021. u 23:01

NAJMLAĐE kategorije punoletnih Francuza su, u kratkom roku, od većinskih antivaksera, postale zagovornici cepljenja protiv kovida! Prema najnovijem istraživanju koje je sprovela zvanična francuska Javna zdravstvena služba, u aprilu je čak 55 odsto žitelja ove zemlje uzrasta od 18 do 24 godine htelo da primi vakcinu. Mesec dana ranije, ovaj procenat je iznosio samo 36, a u decembru prošle godine tek 26 odsto.

ЈАГМА ЗА ВАКЦИНИСАЊЕМ: Млади у Француској променили мишљење, хоће да се цепе због журки, достај им је маски и полицијског часа

Mladi se uželeli zabave

Za ovu naglu promenu postoji više razloga, ali se svi sažimaju u želji mladih, koji održavaju i najviše socijalnih kontakata, da konačno počnu da žive normalno. Dosta im je maski, policijskog časa, studiranja preko interneta, karantina. Žele na koncerte, utakmice, žurke.

Stav je drastično promenio treći talas epidemije u martu, koji je stavio do znanja da iz pandemije očigledno neće moći da se izađe bez vakcine. Mladi su mišljenje počeli da menjaju i posle snimaka popuštanja mera i otvaranja kafića u zemljama koje su poodmakle u vakcinaciji, kao što su Izrael ili Velika Britanija. Najava "sanitarnog pasoša" takođe je uticala na mlade koji žele da ponovo počnu da putuju.

Ogroman porast želje mladih da se vakcinišu, primorao je francuskog predsednika Emanuela Makrona da od 12. maja odobri vakcinisanje svih građana, bez obzira na uzrast, dozama koje u roku od 24 sata ne budu potrošene.

Glavni razlog onih koji trenutno i dalje obijaju da prime vakcinu je nepoverljivost prema neželjenim efektima.

DEPRESIJA

PREMA istraživanju francuske zdravstvene službe, samoubilački nagoni u vreme pandmije najprisutniji su upravo u populaciji uzrasta 18 do 24 godine, dok je anksioznost i depresivnost najizraženija kod onih starosti od 25 do 34 godine. Vakcina je očigledno put da se ova situacija promeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)