UKRAJINI NATO JOŠ DALEKO: Otrežnjenje za rukovodstvo u Kijevu tokom upravo okončane posete visoke američke delegacije

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

08. 05. 2021. u 18:52

BEZ obzira na to što su im do sada često govorili da su "vrata vojne alijanse otvorena" za sve one koji žele da uđu u nju, američka diplomatska vrhuška kao da se umorila od pitanja ukrajinskih političara kada će ih primiti u NATO.

УКРАЈИНИ НАТО ЈОШ ДАЛЕКО: Отрежњење за руководство у Кијеву током управо окончане посете високе америчке делегације

Foto AP

Za vreme posete Kijevu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i njegove zamenice za politička pitanja Viktorije Nuland u razgovoru sa ukrajinskim parlamentarcima ponovo je postavljano pitanje o ulasku u NATO. Usledio je neprijatni odgovor od žene koja im je svojevremeno delila sendviče na Majdanu kada su svrgavali predsednika Viktora Janukoviča.

Viktorija Nuland je otvoreno kazala domaćinima u Kijevu da prestanu tako često da govore o svojoj težnji za ulazak u NATO.

- Ostavite sada taj ulazak u NATO, već se bavite reformama u svojoj zemlji, jer vam to članstvo ništa neće dati - kazala je Viktorija Nuland.

Rukovodstva Ukrajine i Gruzije su na samitu NATO u Bukureštu, koji je održan od 2. do 4. aprila 2008, želele da uđu u taj vojni blok. Ali se tada tome suprotstavila Nemačka.

Viktorija Nuland, Foto AP

Dok je bio predsednik Petar Porošenko je vrlo često molio zapadne političare da njegovu zemlju prime u taj vojni blok, a eto sada je to nastavio i njegov naslednik Vladimir Zelenski. Oni zaboravljaju da članice NATO ne primaju u taj savez zemlje koje imaju teritorijalne probleme, jer ne žele da ulaze u rat. Dosadašnja praksa govori da se NATO odlučuje za kolektivne ratne operacije samo kad imaju "laku žrtvu", dakle neku mnogo slabiju zemlju.

IZMENE ZAKONA ZBOG ALIJANSE

VRHOVNA Rada Ukrajine je u decembru 2014. izmenila dva zakona, kojima je odustala od nesvrstanog statusa države. U junu 2016. usvojeni su dodatni amandmani koji članstvo u NATO-u definišu kao spoljnopolitički cilj zemlje. U februaru 2019. ukrajinski parlament usvojio je amandmane na ustav, obezbeđujući politiku zemlje ka Evropskoj uniji i NATO-u. Ukrajina je postala šesta država koja je dobila status partnera NATO-a sa proširenim mogućnostima.

U slučaju Ukrajine ulazak NATO članica u sukob sa Rusijom mogao bi da izazove treći svetski rat. Nije nikakva tajna da bi rukovodstvo u Moskvi u slučaju da bude doveden teritorijalni integritet Rusije u pitanje, moglo da upotrebi atomsko oružje, a to bi onda značilo svetsku katastrofu.

Predsednik Zelenski je minulih dana javno kazao da želi ozbiljnu reakciju NATO-a i jasan signal o evropskoj i evroatlantskoj perspektivi. U četvrtak mu je na to odgovor dala Viktorija Nuland koja je jasno poručila - "prestanite da stalno ponavljate isto pitanje".

Pre nkoliko dana je predsednik Poljske Andžej Duda obećao Zelenskom da će postaviti pitanje o pravljenju "karte puta za ulazak Ukrajine u NATO". A drugi saveznik Ukrajine, rukovodstvo Litvanije, prognozira da će Ukrajina biti primljena u NATO i EU najranije za 15 godina.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni