AMERIČKI MEDIJI: Bela kuća korigovala stenogram u kome se pominju Ukrajina i NATO

Novosti onlajn

07. 05. 2021. u 16:08

BELA kuća je unela izmene u zvanični stenogram o izjavi koja se tiče podrške Ukrajini po pitanju njenog pristupanja NATO-u, objavio je američki „Foks njuz“.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Бела кућа кориговала стенограм у коме се помињу Украјина и НАТО

Foto: EPA

Mediji su primetili da u stenogramu sada nema onog dela u kojem se direktno pominje Ukrajina. 

Naime, zamenica portparolke Bele kuće Karin Žan-Pjer je juče, komentarišući mogućnost da se Ukrajina pridruži Alijansi, izjavila da smatra da vrata NATO-a treba da ostanu otvorena za nove članice, koje ispunjavaju svoje obaveze.

U međuvremenu je iz odgovora na pitanje „Da li administracija DŽoa Bajdena podržava članstvo Kijeva u NATO?“, nestao deo u kojem je ona pomenula Ukrajinu: „Kažem Ukr…da. Da“.

Vrhovna Rada Ukrajine je u decembru 2014. izmenila dva zakona, kojima je odustala od nesvrstanog statusa države. U junu 2016. usvojeni su dodatni amandmani koji članstvo u NATO-u definišu kao spoljnopolitički cilj zemlje. U februaru 2019. ukrajinski parlament usvojio je amandmane na ustav, obezbeđujući politiku zemlje ka Evropskoj uniji i NATO-u. Ukrajina je postala šesta država koja je dobila status partnera NATO-a sa proširenim mogućnostima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)