TVORAC FAJZEROVE VAKCINE TVRDI DA JE OVAJ DATUM KONAČAN KRAJ PANDEMIJE: "Niko nije siguran dok ceo svet ne stekne imunitet krda!"

Novosti onlajn

06. 05. 2021. u 22:02

NAGLI porast broja zaraženih u zemljama u razvoju kao što je Indija, a usled relativne oskudice u vakcinama, znači da će se pandemija korona virusa širiti sve do sredine 2022. godine, smatra Ugur Šahin, jedan od pronalazača Fajzer-BioNTek vakcine, a prenosi "The Wall Street Journal".

ТВОРАЦ ФАЈЗЕРОВЕ ВАКЦИНЕ ТВРДИ ДА ЈЕ ОВАЈ ДАТУМ КОНАЧАН КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ: Нико није сигуран док цео свет не стекне имунитет крда!

Foto: Printscreen/Jutjub

Zbog hitnosti situacije, vlasti treba da razmotre mere kao što su mešanje vakcina različitih proizvođača, rekao je osnivač kompanije BioNTek na samitu koji je organizovao "The Wall Street Journal". Podsetimo, ova nemačka kompanija udružila se sa kompanijom Fajzer da bi testirala, proizvela i distribuirala svoju vakcinu.

- Moramo da obezbedimo zaista visoku stopu vakcinacije širom sveta. U suprotnom, niko neće biti siguran - rekao je Šahin i dodao da će se pandemija okončati tek kada ceo svet stekne kolektivni imunitet.

- Do sredine 2022. čak i regioni sa velikom gustinom naseljensoti kao što je Indija mogli bi dostignu visok nivo vakcinacije i imunitet krda. Videćemo u narednih 12 meseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja sa niskim prihodima dostiže kolektivni imunitet samo povećanjem proizvodnih kapaciteta ističe Šahin koji je najavio i savez sa više od 30 kompanija kako bi moglo da se proizvede više vakcina.

NJegova supruga i suosnivač komapnije Ozlem Tureči ističe da ne isključuju mogućnost kombinovanja vakcina, poput recimo jedne doze Fajzerove, a druge Astra Zeneke, ako to bude neophodno za okončanje pandemije.

- Što više vakcina imamo, to bolje... U teoriji možemo da ih mešamo jer nam je na kraju cilj da postignemo imunitet krda. Želimo da imamo što više vakcinisanih ljudi - kaže Tureči.

(Blic žena)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UŽAS NA POZNATOM LETOVALIŠTU: Dečaka (8) napalo nekoliko ajkula - čuo sam vrištanje, bilo je mnogo krvi