ŠAMAR VOJNIKA FRANCUSKOJ: Šta se krije u pozadini pisma penzionisanih generala i osam hiljada vojnih lica

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

03. 05. 2021. u 22:40

OTVORENO pismo dvadesetak penzionisanih francuskih generala, u kom su pre nekoliko dana gotovo pozvali na puč i otvoreni ustanak aktivnog sastava zbog sve goreg bezbednosnog stanja u zemlji, i kome se pridružilo čak oko 8.000 vojnih lica uglavnom u penziji, izazvalo je niz reakcija u zemlji i podelilo društvo.

ШАМАР ВОЈНИКА ФРАНЦУСКОЈ: Шта се крије у позадини писма пензионисаних генерала и осам хиљада војних лица

General Lekoantr čvrsto uz predsednika / Foto Tanjug

Među prvima oštro je reagovao šef Generalštaba general Fransoa Lekoantr, koji je najavio sankcije protiv potpisnika, kao što je definitivno brisanje iz rezervnog sastava. General Lekoantr je pismo osudio kao pokušaj neprihvatljive manipulacije vojskom i poručio da ono ni u čemu ne oslikava trenutno stanje u vojsci.

Naglasio je da među potpisnicima pomenutog teksta objavljenog u nedeljniku "Valer Aktijel" ima 18 aktivnih članova vojske, među kojima četiri oficira, od 210.000 aktivnih pripadnika oružanih snaga. Založio se da oni s najvišim činom budu najstrože kažnjeni.

Za šefa francuskog generalštaba, potpisnici nemaju neki veliki značaj, jer zauzimaju jednu političku stranu, dok, kako ističe, vojska mora da ostane neutralna. Naglašava i da nema značajne radikalizacije u aktivnom sastavu vojske, jer je do sada utvrđeno samo pedesetak sumnjivih slučajeva podržavanja krajnje desnice, od kojih je u sastavu ostalo još tridesetak onih protiv kojih se trenutno vodi postupak.

Do ovog pisma je došlo u dva ključna trenutka. Jedan, (slučajno izabran?) jeste da je objavljeno baš na 60 godina posle neuspelog puča oficira protiv generala De Gola zbog predaje Alžira. Drugi, koji je čini se i dosta važniji, je da dolazi godinu dana pred predsedničke izbore, kada se hvata zalet za Jelisej. Mnoge u vojsci bije glas da su nastrojeni krajnje desno i da podržavaju Marin le Pen. A to može da ima značaja kada se budu spuštali listići u glasačku kutiju.

Liderka Nacionalnog okupljanja je odmah reagovala i poslala poruku potpisnicima uz indikativan poziv: "Gospodo generali, pridružite mi se u borbi za Francusku." Podelila je njihove stavove i poručila da je to obaveza "svih patriota".

Hrabrost generala u penziji branio je ovih dana i poznati novinar Erik Zemur, koji je okarakterisan kao pristalica krajnje desnice, istakavši da iskazuju legitimnu zabrinutost i iskreni patriotizam.

Vođa krajnje levice Žan-Lik Melanšon oštro je, s druge strane, kritikovao poziv penzionisanih generala. Ministarka vojske Florans Parli je takođe istakla da je šokirana kolumnom generala, ocenivši da ovaj tekst poziva na ustanak i stvara klimu podela.

Poznato je da se neki od francuskih oficira ne slažu baš uvek sa zvaničnom politikom, što se videlo i u Bosni, i na Kosovu. Bilo je, čak, i slučaja izdaje, iz francuskog ugla. Ova situacija je još jedno svedočenje o podeljenosti Francuske.

OPASNOST

PODSETIMO, autori teksta ukazuju između ostalog na rastuću nebezbednost, napade na policiju, opasnost od islamizma i hordi iz predgrađa, dok vlasti koriste snage reda u borbi protiv "žutih prsluka". Kažu da će, ako se ništa ne preduzme, to izazvati intervenciju "aktivnih drugova" u misiji zaštite civilizacijskih vrednosti i sunarodnika na nacionalnoj teritoriji, te da će doći do građanskog rata uz hiljade mrtvih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili