ISPLIVALI DETALJI TAJNIH RAZGOVORA: Objavljeno kako je Britanija "prešla" EU u ratu oko vakcina

Novosti online

02. 05. 2021. u 15:38

OBJAVLJENE su pojedinosti tajnih dogovora britanske vlade s AstraZenekom koji uključuju i Australiju i Indiju.

ИСПЛИВАЛИ ДЕТАЉИ ТАЈНИХ РАЗГОВОРА: Објављено како је Британија прешла ЕУ у рату око вакцина

Foto: EPA

Britanske vlasti tajno su dozvolile izvoz vakcine AstraZeneke u Australiju, a zauzvrat dobili milione doza vakcina iste kompanije iz Indije.

Više izvora Dejli Telegrafa je navelo da je AstraZeneca – britansko-švedska farmaceutska kompanija – dobila mogućnost korišćenja svojih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju najmanje 717 hiljada doza vakcine namenjenih Australiji.

Najmanje dve isporuke obavljene su u februaru i martu, u periodu kada je Brisel počeo strože da kontroliše proizvođače vakcina i zatražio od londona da deo svojih zaliha preraspoderi kako bi se nadoknadio manjak doza AstraZeneke u EU, koja je tada bila suočena s ogromnim kašnjenjima u isporuci dogovorenih količina.

Britanska vlada je odbacivala takve zahteve, a kompanija je tvrdila kako u ugovoru koji su potpisali s Britancima stoji klauzula koja ih onemogućava da vakcinu proizvedenu u Velikoj Britaniji distribuiraju dalje.

Istovremeno je Brisel insistirao da u ugovorima EU sa AstraZenekom izričito stoji da u Uniju moraju da dolazei doze proizvedene i u britanskim pogonima.

Uprkos tome, navodi Telegraf, AstraZeneka je dobila tajno odobrenje britanskih vlasti da cepivo umesto u EU izveze u Australiju. U zamenu za tu “uslugu”, Britanci su dobili pristup oko deset miliona doza vakcine koje je proizveo indijski Serum institut, najveći svetski proizvođač vakcina koji proizvodi velike količine doza za AstraZeneku.

List navodi da Britanija ovakvu situaciju smatrala idealnim rešenjem jer se kompanija obavezala da nadoknadi bilo koji eventualni manjak vakdina a Australija, koja je jedan od najvećih britanskih saveznika, dobila potrebno cepivo.

Velika Britanija je od AstraZeneke naručila oko 100 miliona doza, a u martu je u zemlju stiglo oko pet miliona doza iz Indije. No, sada je pitanje da li će se snabdevanje vakcinama iz Indije nastaviti s obzirom na to da ta država grca pod koronom i dnevno beleži više od 400.000 novozaraženih.

Telegraf navodi da nije poznato da li je Australija jedina svetska država koja je profitirala iz ovakve vrste dogovora sa Velikom Britanijom, dodajući kako obe države odbijaju zvanično da komentarišu priču.

Britanski premijer Boris DŽonson potvrdio je da je London spreman da svoj višak vakcina podeli sa programom Kovaks koji siromašnim zemljama šalje zalihe vakcina.

Velika Britanija je naručila oko 517 miliona doza vakcina različitih proizvođača, što je više nego dovoljno za celokupnu populaciju. No, navodi list, za očekivati je da će praksa tajnih dogovora sa Australjom razbesniti Evropsku komisiju, koja je nedavno podnela tužbu protiv AstraZeneke zbog kašnjenja sa isporukom vakcina i kršenja ugovora. Kompanija je to demantovala, tvrdeći da u ugovoru stoji kako će se firma “dobro potruditi” da ispuni zahteve.

Advokati EU u sredu su zatražili od AstraZeneke da počne da izvozi svoju vakcinu proizvedenu u Britaniji po EU. AstraZeneka im je odvratila da ugovorom nije na to obavezna.

List Telegraf navodi da su prvi detalji tajnog dogovora isplivali još u aprilu, kada su australijski mediji preneli da im je iz Britanije stigla pošiljka od nekih 300.000 doza vakcine.

Isporuka je stigla nakon što je Evropska komisija ograničila izvoz vakcina proizvedenih u EU i zabranila AstraZeneki da vakcine iz Italije pošalje Australiji.

AstraZeneka je odbila da komentariše, dok je portparol britanske vlade rekao da je proizvodnja vakcina jedan od najvažnijih međunarodnih poduhvata te da je Velika Britanija ponosna što može u njemu da učestvuje.

- Detalji bilo kojeg ugovora između nacionalnih vlada i AstraZeneke su poslovna tajna - pojasnio je portparol vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)