"DOBRO JE DA NAS NISU OKRIVILI I ZA UBISTVO FERDINANDA“: Lavrov o optužbama Bugarske na račun Rusije

Novosti onlajn

28. 04. 2021. u 15:17

KOMENTARIŠUĆI optužbe Bugarske o navodnoj umešanosti Rusije u eksplozije u vojnim skladištima u Bugarskoj i pokušaj ubistva bugarskog biznismena, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da zvanična Sofija na taj način može da dođe sve do optužbi za ubistvo nadvojvode Franca Ferdinanda.

ДОБРО ЈЕ ДА НАС НИСУ ОКРИВИЛИ И ЗА УБИСТВО ФЕРДИНАНДА“: Лавров о оптужбама Бугарске на рачун Русије

Foto: EPA

- Dobro je što još nismo ubili nadvojvodu Ferdinanda, ali po svemu sudeći, stvar ide ka tome - izjavio je Lavrov povodom skandaloznih izjava na račun Rusije.

S tim u vezi, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da je takvim optužbama Sofija odlučila da nadmaši Čehe.

- Bugarska strana poslednjih 10 godina nije ništa znala i tek sada odjednom, kada se Češka dosetila događaja iz 2014. godine, rešila je da nadmaši i Čehe i da pogleda mnogo dublje u istorijsku retrospektivu. Ili su sve vreme znali šta se događalo, ali iz nekih razloga nisu to objavljivali - rekao je Lavrov na konferenciji za štampu nakon pregovora sa meksičkim kolegom Marselom Ebrardom.

Ministar je posavetovao Evropskoj uniji da se pozabavi ispunjavanjem obaveza svojih zemalja-članica u oblasti trgovine oružjem.

- Mogu da kažem da bi EU ipak trebalo da se pozabavi situacijom i u Češkoj i u Bugarskoj, odnosno situacijom povezanom sa činjenicom da su neki privatni preduzetnici uključeni u trgovinu oružjem, skladištenje oružja i municije. I EU bi trebalo da odgovori na pitanje koje smo postavili, a to je u kojoj meri EU kontroliše ispunjavanje obaveza zemalja-članica u pogledu različitih dokumenata na polju trgovine oružjem - dodao je Lavrov.

On smatra da EU neće smetati da objasni međunarodnoj zajednici kako se sve to kombinuje sa istim tim međunarodnim konvencijama i sporazumima koje su članice EU jednoglasno potpisale.

Ranije je Bugarska nacionalna televizija pozivajući se na tužilaštvo, javila da šest državljana Rusije osumnjičeno za izazivanje eksplozija u fabrikama i vojnim skladištima u Bugarskoj, a da su trojica optužena za pokušaj ubistva bugarskog biznismena Emilijana Gebreva.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)