OTKLONJENA I POSLEDNJA PREPREKA ZA RATIFIKACIJU: Evropski parlament je odobrio trgovinski sporazum između Velike Britanije i EU

Tanjug

28. 04. 2021. u 09:56

EVROPSKI parlament je velikom većinom glasao odobrio trgovinski sporazum između Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita, otklonivši poslednju prepreku ka punoj ratifikaciji sporazuma.

ОТКЛОЊЕНА И ПОСЛЕДЊА ПРЕПРЕКА ЗА РАТИФИКАЦИЈУ: Европски парламент је одобрио трговински споразум између Велике Британије и ЕУ

Foto: Depositphotos

Poslanici EU podržali su sporazum o trgovini i saradnji sa 660 glasova "za", pet "protiv" i 32 suzdržana, izveštava Rojters pozivajući se na saopštenje parlamenta.

Glasanje je održalo u utorak, ali zbog korona mera ograničenja radnog vremena rezultat nije bio odmah poznat.

Odlukom Evropskog parlamenta okončavaju se četvorogoidišnji teški pregovori i polemike, kao i dugotrajno uzajamno nepoverenje nakon što je Britanija okončala 47-godišnje članstvo u EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je jutros odluku Evropskog parlamenta ističući da je primena trgovinskog sporazuma između Britanije i EU od krucijalnog značaja.

- Sporazum o trgovini i saradnji (TCA) predstavlja osnov za snažno i tesno partnerstvo sa Velikom Britanijom - napisala je fon der Lajen na Tviteru, dodajući da je „njegova dosledna primena od suštinske važnosti“, prenosi britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna