ČESI LJUTI NA PREDSEDNIKA ZEMANA: "NJegov govor je najviše obradovao Moskvu, nama ne pomaže"

Novosti online

26. 04. 2021. u 08:42

GOVOR ČEŠKOG predsedika Miloša Zemana o eksplozijama u skladištu minicije u selu Vrbjetice u Češkoj 2014. godine najviše je obradovao Moskvu, izjavio je potpredsednik vlade Jan Hamaček.

ЧЕСИ ЉУТИ НА ПРЕДСЕДНИКА ЗЕМАНА: Његов говор је највише обрадовао Москву, нама не помаже

Foto: AP

Hamaček smatra da je predsednik uzalud pokušavao da objasni tako složen slučaj u osmominutnom televizijskom obraćanju.

- Iskreno govoreći, to je najviše obradovalo Moskvu. Zeman je dopunio objašenjenje drugom verzijom o neprofesionalnom rukovanju municijom, ne znam zbog čega, Češkoj to nije mnogo pomoglo - izjavio je vicepremijer u nedelju uveče za televiziju „Nova“.

On je saopštio da postoji poverljivi dokument u kojem navodno postoji mnogo više dokaza o umešanosti ruskih agenata u eksplozije u Vrbjetici. Istovremeno je dodao da vlada u potpunosti veruje radu tužilaštva, policije i specijalnih službi.

- Da njihove informacije nisu bile ubedljive, ne bih se usudio da kao vršilac dužnosti ministra inostranih poslova zemlje u tom trenutku preduzmem takve neviđene mere protiv Rusije - tvrdi Hamaček, imajući u vidu proterivanje 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pragu.

Zemanov govor kritikovali su i drugi češki političari. Predsednik češkog senata Miloš Vistrčil smatra da je predsednik izneo informacije iz „aktivnog“ slučaja, odnosno slučaja čija je istraga u toku, čime je „mogao da zakomplikuje“ samu istragu i „ugrozi“ bezbednost zemlje.

Diplomatski rat

Premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Zeman je u nedelju u vanrednom televizijskom obraćanju sugrađanima prvi put izneo stav u vezi sa eksplozijama na skladištu municije 2014. godine. On je saopštio da u izveštajima kontraobaveštajne službe nije bilo dokaza o prisustvu „ruskih agenata“ u skladištu.

Prema rečima Zemana, razmatraju se dve verzije. Prva je da su se eksplozije dogodile zbog nepažljivog rukovanja municijom, a druga ─ da su za incident odgovorne strane specijalne službe. Kako je rekao, obe verzije treba pažljivo proveriti.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)