SASTANAK PUTINA I BAJDENA U JUNU ZAVISI OD VIŠE FAKTORA: Iz Vašingtona stižu signali, a pripreme u Moskvi još uvek nisu započete

B. Vlahović, od stalnog dopisnika, Moskva

25. 04. 2021. u 14:13

Savetnik predsednika Rusije za spoljnu politiku Jurij Ušakov izjavio je TV Rusiji da bi prvi susret Vladimira Putina i Džoa Bajdena mogao biti u junu ove godine. Do sada se u Moskvi nisu izjašnjavali o tome koliko je realno da u sadašnjoj atmosferi već početkom leta dođe do tog samita. Mada se već sada spominju i predlozi datuma Ušakov nije hteo da ih saopšti.

САСТАНАК ПУТИНА И БАЈДЕНА У ЈУНУ ЗАВИСИ ОД ВИШЕ ФАКТОРА: Из Вашингтона стижу сигнали, а припреме у Москви још увек нису започете

Foto: EPA

Ušakov je istakao da pripreme za taj samit još nisu počele ali predlog iz Vašingtona je stigao i on će biti razmotren. Putinov savetnik, bivši ruski ambasador u Vašingtonu Ušakov je objasnio da od više faktora zavisi hoće li američki predlog biti prihvaćen.

Američki predsednik Džo Bajden koji se nedavno složio u jednom TV intervjuu da je Vladimir Putin ubica sada šalje signale Kremlju da želi da se sretne sa ruskim liderom.Očigledno je da je Bajdenu jasno da se niti jedan ozbiljan problem u svetu ne može rešiti bez učešća Rusije.Zato je Bajden u telefonskom razgovoru 13 aprila kazao Putinu da je zainteresovan za normalizaciju odnosa sa Rusijom.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je već saopštio da je Beč spreman da bude domaćin tog susreta. Putin je u dobrim odnosima sa rukovodstvom Austrije i zaista postoje realne šanse da tamo bude prvi samit Putina i Bajdena.

Koliko je realno da dođe zaista do susreta zavisi pre svega od toga hoće li Vašington zaustaviti seriju sankcija Rusiji. Bitno je i to hoće li Vašington dati signal "horu poslušnika" u Istočnoj Evropi da prestanu da "grakću" protiv Rusije i Putina. Osim toga važno je i to da Vašington ne pravi probleme Rusiji i Nemačkoj da završe gasovod  Severni tok-2.

To što je Bajden kazao da ne želi pogoršanje odnosa sa Rusijom ne znači ništa ako se nastavi uvođenje novih sankcija Rusiji, njenim kompanijama i rukovodiocima različitih nivoa. Da bi dali stvarno doprinos globalnoj stabilizaciji SAD i Rusija prvo moraju da normalizuju međusobne odnose.

Uslov za uspešan samit Putina i Bajdena da se dogovori konkretan dnevni red a ne samo da se pravi "politička inventura". Upravo što nije bilo konrektnih dogovora između Putina i Trampa njihovi susreti su već zaboravljeni jer bivši američki predsednik nije imao podršku kod kuće pa su njegove želje o normalizaciji odnosa sa Rusijom ostale neostvarene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!