KIJEV MOLI BERLIN ZA NOVO ORUŽJE: Nemački list - "Iako nisu dobili ni stare korvete"

Novosti onlajn

24. 04. 2021. u 16:50

UKRAJINA želi da dobije od Nemačke savremeno odbrambeno naoružanje, uprkos tome što je ranije bezuspešno tražila od Berlina polovne nemačke korvete, piše nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“ (FAZ).

КИЈЕВ МОЛИ БЕРЛИН ЗА НОВО ОРУЖЈЕ: Немачки лист - Иако нису добили ни старе корвете

Foto: AP Photo/Sergei Grits

Prema navodima lista, Ukrajina traži isporuku oružja za protivvazdušnu odbranu i opremu za deminiranje, „uz pomoć kojeg bi mogla da zaštiti svoju crnomorsku obalu od napada“.

- Kijev je već uzalud tražio od Berlina polovne nemačke korvete - navodi se u članku.

Kako ukrajinski, tako i nemački izvori lista saopštavaju da se ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas tome usprotivio, dok ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenabauer pokazuje „otvorenost“ po tom pitanju.

S tim u vezi, šef Komiteta za spoljnu politiku nemačkog Bundestaga Norbert Retgen je izjavio za nemački list da „bi bilo pogrešno da se isključi isporuka isključivo odbrambenih sistema naoružanja“ u vreme kada Rusija navodno „preti ratom“.

Zapadne zemlje u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije kod granica Ukrajine, dok su ruske vlasti više puta isticale da nikoga ne nameravaju da napadnu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024