RUSE I DALJE PROTERUJU: Novi odliv diplomata u nastavku političkih nesuglasica Zapada sa Moskvom

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

23. 04. 2021. u 22:55

POSLE Slovačke i tri pribaltičke republike su se solidarisali sa Pragom i odlučile da proteraju ruske diplomate!

РУСЕ И ДАЉЕ ПРОТЕРУЈУ: Нови одлив дипломата у наставку политичких несугласица Запада са Москвом

Članovi porodica ruskih diplomata na aerodromu u Pragu / Foto AP

Tako je Litvanija naložila da dva člana ruskog diplomatskog tima u ovoj zemlji moraju da je napuste, kako je to saopštio ministar spoljnih poslova Gabrijelus Landsbergis. A ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs je saopštio u petak da zbog "solidarnosti sa saveznikom Češkom" Letonija proteruje jednog ruskog diplomatu. I Estonija je odlučila da pokaže istu takvu solidarnost tako što je proterala jednog ruskog diplomatu.

U Letoniji kažu da su svoju odluku doneli konsultujući se sa saveznicima.

Pre toga je rukovodstvo Češke pozvalo sve članice NATO i EU da pokažu solidarnost tako što će proterati nekoliko ruskih diplomata.

U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije u petak po podne su kazali da tri baltičke države, inače bivše sovjetske republike, ne treba uopšte da sumnjaju da će Moskva odgovoriti istom merom na proterivanje diplomata.

Česi su ipak odlučili, verovatno zbog brojnih ruskih turista od kojih imaju ekonomske koristi, da broj zaposlenih u konzulatima u Moskvi i Pragu ostane isti. Obe zemlje će imati po 32 saradnika na radu u konzulatima.

Rusi su do utorka u ambasadi u Pragu imali 27 diplomata i 67 tehničkih saradnika (bez diplomatskog statusa). Na drugoj strani Česi su u Moskvi imali pet diplomata i 19 tehničkih lica.

Lider "male opozicije" Aleksej Navaljni, koji se nalazi u zatvoru u Vladimirskoj oblasti, i čije je zatvaranje jedan od razloga za "disciplinovanje" Rusije od strane Zapada, saopštio je da prestaje sa štrajkom glađu. Njemu su lekari sugerisali da odustane jer je zbog pogoršanja zdravlja prebačen u bolnicu.

Navaljni i dalje traži da mu pošalju njegovog doktora iz Moskve.

On se žali da gubi osećaj u rukama i nogama pa zato traži da dođu da ga pregledaju i neurolozi iz Moskve.

Predstavnici vlasti tvrde da Navaljni dobija potrebnu terapiju i da njegovo zdravlje nije ugroženo. Navaljnog su 20. aprila pregledala četiri lekara specijalista. Oni su ocenili da mu je stanje zadovoljavajuće a sada ga svakodnevno pregleda lekar opšte prakse.

PRAZNOVANjE

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin u petak je podržao ideju glavne sanitarne lekarke Rusije Ane Popove da se prvomajski i uskršnji praznici produže do 10. maja. Objašnjeno je da se ovo radi da se ne bi sprečilo pogoršanje epidemiološke situacije. Ali i pre pandemije virusa korona u Rusiji su znali da spajaju majske praznike, od 1. maja do Dana pobede, 9. maj, pa se sa radom počelo 10. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri