NAJNOVIJE BRITANSKO ISTRAŽIVANJE: Samo jedna doza Fajzerove vakcine smanjuje broj asimptomatskih slučajeva zaraze

Novosti online

23. 04. 2021. u 08:39

Samo jedna doza Fajzerove vakcine protiv kovida-19 smanjuje broj asimptomatskih slučajeva zaraze i mogla bi značajno da smanji rizik od prenošenja virusa, pokazali su rezultati novog britanskog istraživanja.

НАЈНОВИЈЕ БРИТАНСКО ИСТРАЖИВАЊЕ: Само једна доза Фајзерове вакцине смањује број асимптоматских случајева заразе

Foto: Printskrin

       Naučnici su analizirali rezultate hiljade testova na sprovedenih svake nedelje u sklopu testiranja zdravstvenih radnika u Kembridžu.

- Naši rezultati pokazuju dramatično smanjenje stope pozitivnih testova kod asimptomatskih zdravstvenih radnika nakon samo jedne doze Fajzera - rekao je Nik Džons, stručnjak za zarazne bolesti Univerzitetske bolnice u Kembridžu.

Pošto su razdvojili rezultate testova medicinara koji su bili vakcinisani i onih koji nisu, naučnici su utvrdili da je 0,8 odsto testova nevakcinisanih bilo pozitivno.

S druge strane, pozitivno je bilo 0,37 procenta testova radnika manje od 12 dana posle vakcinisanja, kada zaštitni učinak cepiva još nije u potpunosti nastupio i 0,2 odsto testova 12 ili više dana nakon imunizacije.

Rezultati sugerišu četiri puta manji rizik od asimptomatske zaraze korona virusom među medicinarima koji su vakcinisani pre više od 12 dana i zaštitu od 75 odsto. Broj asimptomatskih zaraza takođe se prepolovio kod vakcinisanih pre manje od 12 dana.

Fajzerova vakcina ne samo da osigurava zaštitu od oboljevanja od virusa SARS-CoV-2 nego i smanjenje potencijala za prenos virusa na druge. Naučnici, međutim, upozoravaju da moramo da budemo svesni da vakcina ne pruža potpunu zaštitu svima.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)