ŠOVIN OSUĐEN, UBISTVA SE NASTAVILA: Kratko trajalo slavlje na ulicama SAD posle presude čuvaru reda koji je ubio DŽordža Flojda

D. SAVIĆ

21. 04. 2021. u 22:58

SLAVLjE na ulicama Mineapolisa, ali i drugih američkih gradova, kada je bivši policajac Derek Šovin proglašen krivim za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, pomešalo se juče sa izlivima novog besa, pošto je ponovo metak čuvara reda usmrtio tamnoputu tinejdžerku u Kolumbusu.

ШОВИН ОСУЂЕН, УБИСТВА СЕ НАСТАВИЛА: Кратко трајало славље на улицама САД после пресуде чувару реда који је убио Џорџа Флојда

Slavlje pored lika Flojda zbog presude / Foto AP

Time je pala senka i na vanredno obraćanje naciji predsednika Džozefa Bajdena koji presudu Šovinu nazvao "ogromnim korakom za pravdu u SAD".

Prethodno je o sudbini, posle ubistva otpuštenog policijaca Dereka Šovina (45) odlučivalo 12 porotnika, šest belaca i četiri Afroamerikanca. Presudu su razmatrali 10 sati, tokom dva dana, pošto su tri nedelje saslušavali 45 svedoka. Šovin je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice. Posle izricanja presude ukinuta mu je kaucija i odveden je u zatvor.

Kazna će Šovinu biti izrečena kasnije. Preti mu najviše 40 godina zatvora, mada stručnjaci sumnjaju da će iza rešetaka provesti više od 12. Važnija od kazne je, međutim, simbolika ovog slučaja.

Slika Šovina kako kleči na vratu Flojda više od devet minuta tokom hapšenja u maju prošle godine, pošto je pokušao da kupi cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, bila je okidač za proteste ne samo u SAD, već i širom sveta. A suđenje Šovinu postalo je svojevrsni izraz globalne borbe protiv rasizma i prekomerne upotrebe policijske sile koja je, posle ubistva Flojda, otelotvorena u pokretu "Životi crnaca su važni".

Suđenje je, stoga, praćeno napetostima, kao i izricanje presude, pod izuzetnim merama obezbeđenja. Bajden je rekao je da se moli za ispravnu presudu, a posle njenog izricanja, advokat Flojdove porodice Ben Kramp je ocenio da presuda predstavlja "prekretnicu u istoriji SAD".

- Bolno zaslužena pravda konačno je stigla - naveo je on na "Tviteru".

Oduševljenje je, međutim, "ubio" novi policijski metak koji je u Kolumbusu, prestonici američke države Ohajo, stigao 16-godišnju Afroamerikanku Makiju Brajant posle prijave da je nožem nasrnula na dve devojke. Tinejdžerkina tetka Hejzel Brajant je za lokalni list "Kolumbus dispeč" rekla da je Makija živela u hraniteljskoj porodici.

Policijski snimak pokazuje haotičnu scenu na travnjaku ispred kuće, jednu devojku kako zamahuje nožem na druge dve, koje padaju. Policajac je tada otvorio vatru. Hejzel Brajant tvrdi da je njena nećaka bacila nož iz ruke pre nego što ju je policajac više puta ustrelio. Grupa demonstranata okupila se odmah u blizini kuće u jugoistočnom predgrađu Kolumbusa gde se dogodila pucnjava.

ZAGONETNI BROJ

DOK su osuđenog bivšeg policajca odvodili iz sudnice, uočeno je da ima nešto napisano na levom dlanu. Erik Nelson, Šovinov advokat, potvrdio je da je to broj njegovog telefona. Šovin ga je napisao na brzinu, jer je znao da će mu kaucija biti odbijena ako ga porota proglasi krivim. Kako ima pravo da iz pritvora pozove svog advokata, na ruci je napisao broj njegovog telefona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti