SI PRIHVATIO POZIV BAJDENA: Lideri dva vodeća ekonomska svetska rivala na Samitu o klimi

D. D. S.

21. 04. 2021. u 13:34

Kineski predsednik Si Đinping prihvatio je poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena da prisustvuje dvodnevnom samitu o klimatskim promenama koji organizuju SAD 22. aprila, na dan planete Zemlje. To će biti prvi sastanak dvojice lidera od dolaska nove američke administracije.

СИ ПРИХВАТИО ПОЗИВ БАЈДЕНА: Лидери два водећа економска светска ривала на Самиту о клими

Foto Tanjug/AP

- Predsednik Si će prisustvovati samitu putem video konferencije i održaće važan govor - potvrdila je ortparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Prošle nedelje, tokom posete američkog izaslanika o klimi Džona Kerija Šangaju, SAD i Kina su dogovorile da će sarađivati po pitanju klimatskih promena. Vašington i Peking su u zajedničkom saopštenju naveli da će pojačati delovanje i saradnju u multilateralnim procesima, uključujući u konvenciji UN o klimatskim promenama i Pariskom sporazumu o klimi.

Na samit su SAD pozvale 40 svetskih lidera među kojima su i najviši zvaničnici Rusije, Velike Britanije, Nemačke, Australije, Francuske, Turske, Indije, Italije, Španije, Meksika, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!