ITALIJANI NAPUŠTAJU AVGANISTAN: Menjali su vlade ali nikada vernost Atlantskoj Alijansi

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

20. 04. 2021. u 13:55

ITALIJANSKE trupe povlače se iz Avganistana od 1. maja ove godine u saglasju sa saveznicima NATO. Do kraja juna će biti završeno povlačenje 895 pripadnika snaga koje se trenutno nalaze u toj zemlji u misiji, saopštio je načelnik Generalštaba italijanske Odbrane general Enco Vekjareli.

ИТАЛИЈАНИ НАПУШТАЈУ АВГАНИСТАН: Мењали су владе али никада верност Атлантској Алијанси

Foto: Printskrin Youtube/ AP

Italija je menjala vlade ali nikada poziciju i vernost Atlantskoj Alijansi.

Rim i Vašington od kada je došao Džo Bajden na vlast, "nikada nisu bili bliži" u "odbrani ljudskih prava i zaštiti ambijenta", podvlači italijanski ministar Spoljnih poslova Luiđi Di Maio, jer je "Italija jedan siguran i veran partner".

Dakle, NATO izlazi sa scene u Avganistanu pa tako i Italijani, a general Vekjareli podvlači da - još nije ustanovljeno kako će izgledati budućnost Alijanse odnosno nacionalne uloge u Avganistanu, a možda se ustanovi neka forma saradnje da se ne rasprše ogromne nacionalne investicije i ne učini uzaludnim žrtvovanje desetina ubijenih u toj zemlji.

U Avganistanu su život izgubila 53 italijanska vojnika, 31 je ubijen u neprijateljskim borbama, deset na miniranim putevima, ostali u različitim okolnostima na službi u toj zemlji.

U misiji ISAF 2011. godine broj vojnika italijanskog kontigenta dostigao je 4.700, raznih rodova vojnih snaga (treći po broju posle Amerikanaca i Engleza).

Iz Italije poručuju da iako neće biti više na terenu, pomagaće Avganistanu sa projektima o saradnji. Italijanske snage svakako ostaju na drugim terenima i trupe koje se povuku iz Avganistana, preusmeriće u Afriku i Irak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)