ZAHAROVA PRAVO U METU: Akcije Češke su karikaturne - uskoro ćemo najaviti konkretne kontramere!

Tanjug

18. 04. 2021. u 19:35

RUSIJA će uskoro najaviti konkretne kontramere povodom proterivanja 18 ruskih diplomata iz Češke Republike, najavila je danas portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ПРАВО У МЕТУ:  Акције Чешке су карикатурне - ускоро ћемо најавити конкретне контрамере!

Foto: Tanjug

Ne želeći da precizira o kakvim kontramerama je reč, Zaharova je potvrdila da je važno da se uputi jasan odgovor na ovakvu odluku vlade u Pragu.

- Pred nama je cela radna nedelja. Sledi konkretna primena odluke koju ćemo doneti - predočila je Zaharova.

Premijer Češke Andrej Babiš i šef diplomatije Jan Hamaček potvrdili su u subotu da će 18 službenika ambasade Rusije u Pragu biti proterano jer, navodno, rade za specijalne ruske vojne obaveštajne službe, prenosi TASS. 

Češki zvaničnici tvrde da su osamnaestorica ruskih diplomata bili umešani u operaciju ruske vojne obaveštajne službe 2014. godine kada je podmetnuta eksplozija u jedno skladište municije u mestu Vrbetice u kojoj je poginulo dvoje ljudi, preneo je ranije Rojters. 

Zaharova je danas ocenila da proterivanje ruskog diplomatskog osoblja predstavlja dokaz da češke vlasti nemaju ni samostalnost u donošenju spoljnopolitičkih odluka, niti samostalno rukovode svojim odnosima sa Rusijom. 

- Akcije zvaničnog Praga su karikaturalne. Oni su vazali 21. veka. SAD su uzdigle mehanizam vazalnih odnosa na novi tehnološki nivo, ali princip je ostao isti jer i Varšava i Prag služe američkim interesima - poručila je Zaharova i dodala da Zapad po svemu sudeći, preko akcija vlade u Pragu pokušava da neutrališe i zamagli informacije o planovima za izvršenje državnog udara u Belorusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)