PROJEKAT NASA ZA TAMNU STRANU MESECA: Teleskop koji može da snima ono što ne može nijedan na Zemlji

Novosti online

18. 04. 2021. u 08:44

NASA planira izgradnju radio teleskopa na tamnoj strani Mesec, čiji zadatak će biti da analizira signale iz svemira i koji će moći da hvata i radio-talase koje ne mogu da snime teleskopi na Zemlji.

ПРОЈЕКАТ НАСА ЗА ТАМНУ СТРАНУ МЕСЕЦА: Телескоп који може да снима оно што не може ниједан на Земљи

Foto: Piksabej

Američka svemirska agencija pozvala je istraživače da se prijave za učešće i podršku u nizu projekata, a među njima je i Lunarni radio-teleskop u krateru. Očekuje se da ovaj radio-teleskop bude uspešniji od onih na Zemlji, jer nema ometanja drugih radio talasa, kao što je slučaj na našoj planeti.

Ovaj projekat, koji je trenutno tek u planovima, mogao bi da hvata i radio-talase koje odbija Zemljina jonosfera, pa ne stižu do zemaljskih teleskopa. Signali čija je talasna dužina veća od 10 metara, ne mogu da prođu kroz jonosferu, a mogli bi da otkriju veoma važne naučne podatke.

Kako objašnjavaju iz NASA, takvi radio talasi mogli bi da posluže proučavanju ranih stadijuma razvoja svemira, vremena kada su nastajale prve zvezde, prenosi Biznis insajder.

NASA još nije zvanično preuzela ovaj projekat, ali je odobrila pola miliona dolara za njegovo finansiranje, odnosno razradu koncepta.

Očekuje se da ovaj teleskop radi slično kao onaj u Aresibu, koji se nedavno srušio.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Radoslav Jovanović

18.04.2021. 10:08

Ko još danas veruje NASA? Bili su na Mesecu pre mnogo godina. Sada putuje Kina i to na tamnu stranu istog? Sad NASA "putuje" na Mars? A da, već su podelili placeve na Mesecu. Sad šalju "geometre" da parcelišu Mars? Sve je to politička ideologija onih koji bi da održe ubeđenje o svojoj posebnosti? Na žalost to su prazne priče.