AMERIKANCI PODVILI REP! Ne šalju brodove u Crno more, pravdaju se Erdoganu

Tanjug

15. 04. 2021. u 07:31

SAD su otkazale premeštanje dva ratna broda u Crno more, prenosi Rojters na osnovu turskih diplomatskih izvora.

АМЕРИКАНЦИ ПОДВИЛИ РЕП! Не шаљу бродове у Црно море, правдају се Ердогану

Foto: EPA

Agencija navodi da su joj neimenovani obavešteni izvori potvrdili da je Američka ambasada u Ankari obavestila tursko ministarstvo spoljnih poslova o otkazivanju, ali nisu naveli razlog, a Anadolija je kasnije izvestila da Ankara nema nova obaveštenja o potencijalnom naknadnom raspoređivanju ratnih brodova SAD.

Rojters prenosi da su američki zvaničnici saopštili da je Turska možda pogrešno shvatila prvobitno obaveštenje i da raspoređivanje nikada nije potvrđeno, a da SAD često obaveštavaju Ankaru o potencijalnom pristupu Crnom moru, što ne znači nužno da će brodovi zaista proći, već se osigurava da ako odluče, već imaju potrebno odobrenje.

Agencija navodi da su Vašington i NATO uznemireni nagomilavanjem ruskih trupa u blizini Ukrajine i na Krimu i da je prošle nedelje Turska saopštila da zbog toga SAD šalju dva ratna broda u Crno more, a da je Rusija takvu odluku nazvala neprijateljskom provokacijom.

Rojters prenosi da je nakon obaveštenja o američkim ratnim brodovima, ruska mornarica juče započela manevre u Crnom moru na kojima je uvežbavala gađanje ciljeva na moru i u vazduhu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je dan ranije Moskvu da okonča nagomilavanje svojih trupa u blizini Ukrajine, što su učinili i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD DŽo Bajden, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na smirivanje tenzija u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)