NOVI AMERIČKI PRISTUP IRANU: Imenovanje Rut Serman nagoveštaj korigovanja politike prema Teheranu

D. D. S.

14. 04. 2021. u 15:05

Dolazak iskusne diplomatkinje Bendi Rut Serman (71) na mesto zamenice američkog državnog sekretara mogla bi da označi početak korigovanja politike SAD prema Iranu. Značajni pregovarač s Teheranom u vreme administracije Baraka Obame, Sermanova je zastupnica novog pristupa SAD u odnosima s Teheranom.

НОВИ АМЕРИЧКИ ПРИСТУП ИРАНУ: Именовање Рут Серман наговештај кориговања политике према Техерану

Foto: Depositphotos

Američki Senat upramo je potvrdio nominaciju predsednika SAD Džozefa Bajdena da Sermanova preuzme položaj zamenice američkog državnog sekretara, sa 56 glasova "za" i 42 "protiv".

Vendi Serman je veteranka američke spoljne politike, poznata po doprinosu koji je dala u vreme Obame tokom pregovora za postizanje iranskog nuklearnog sporazuma 2015. godine, kojem su se protivili republikanci, ali i neke demokrate.

Tokom izlaganja u svojstvu nominovane za novu funkciju ona je pred odborom Senata Sermanova je obećala da će se zalagati za novi pristup Iranu jer, kako je istakla, "politika prema Iranu mora da bude utemeljena u sadašnjosti, a ne u nostalgiji prema proslosti".

Diplomatsku karijeru Vendi Rut Serman je počela 1993. godine u administraciji predsednika Bila Klintona. Od tada je obavljala značajne državne funkcije u Stejt departmentu u svim administracijama američkih predsednika iz Demokratske stranke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku