IZVEŠTAJ AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA: Rusija neće rat, ostaje glavna pretnja i na Zemlji i u svemiru i učiniće sve da prevlada

Novosti online

13. 04. 2021. u 18:47

MOSKVA će tražiti mogućnosti za „pragmatičnu saradnju“ sa Vašingtonom pod njenim uslovima i nije zainteresovana za direktan oružani sukob sa SAD, navodi se u godišnjem izveštaju američke obaveštajne zajednice, posvećenom proceni globalnih pretnji.

ИЗВЕШТАЈ АМЕРИЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Русија неће рат, остаје главна претња и на Земљи и у свемиру и учиниће све да превлада

Foto: Depositphotos

-Očekujemo da će Moskva tražiti mogućnosti za pragmatičnu saradnju sa Vašingtonom pod njenim uslovima i mi smatramo da Rusija ne želi direktan sukob sa snagama SAD-, navodi se u izveštaju.

Takođe se dodaje da Rusija stvara „veliki, raznovrstan i savremeni“ arsenal sa mogućnošću lansiranja nuklearnog oružja.

-Rusija gradi veliki, raznovrstan i moderan arsenal nestrateškog oružja, koje je u stanju da lansira i nuklearne i konvencionalne bojeve glave, jer Moskva smatra da takvi sistemi pružaju mogućnost za obuzdavanje protivnika, kontrolisanje eskalacije potencijalnih neprijateljskih akcija i suprotstavljanje vojsci SAD i saveznika kod njenih granica-, precizirano je u dokumentu.

Obaveštajci tvrde da će „Moskva ove godine nastaviti da primenjuje različite taktike kako bi potkopala uticaj SAD, razvila nove međunarodne norme i partnerstva, podelila zapadne zemlje i oslabila zapadne alijanse, i demonstrirala sposobnost Rusije da oblikuje globalne događaje kao glavni igrač u novom multipolarnom svetskom poretku“.

Takođe se zaključuje da Rusija ostaje najveća pretnja SAD u sajber-prostoru.

-Smatramo da će Rusija ostati vodeća sajber-pretnja dok poboljšava i koristi svoj potencijal u oblasti špijunaže i uticaja. Rusija nastavlja da cilja kritičku infrastrukturu, uključujući podvodne kablove i kontrolne sisteme industrije u SAD i u zemljama koje su partneri i saveznici SAD. Kompromitovanje takve infrastrukture poboljšava, a u nekim slučajevima može demonstrirati mogućnost Rusije da našteti infrastrukturi u slučaju krize- navodi se u izveštaju.

Pored toga, američka obaveštajna zajednica smatra da će Rusija „u doglednoj budućnosti“ ostati najveći i najmoćniji protivnik Vašingtona u sferi oružja za masovno uništavanje, jer „proširuje i modernizuje svoj potencijal nuklearnog oružja i povećava potencijal strateškog i nestrateškog naoružanja“.

Rusija ostaje glavni suparnik SAD i u svemiru, dodaje se u izveštaju.

-Rusija će i dalje biti ključni suparnik u svemiru, posedujući široku mrežu izviđačkih, komunikacionih i navigacionih satelita- smatra američka obaveštajna zajednica.

Prema njihovom mišljenju, Moskva se koncentriše na integrisanju mogućnosti u svemiru u svoje odbrambeno i ofanzivno naoružanje, a takođe raspoređuje protivsatelitsko oružje u cilju podrivanja mogućnosti SAD i njihovih saveznika u svemiru.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)