RADIOAKTIVNU VODU PUŠTAJU U OKEAN: Kontroverzna odluka japanske vlade, otpad iz Fukušime izlivaju u Pacifik

Tanjug

13. 04. 2021. u 08:56

JAPANSKA vlada donela je odluku da se ogromne količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima ispuštaju u naredne dve godine u Tihi okean.

РАДИОАКТИВНУ ВОДУ ПУШТАЈУ У ОКЕАН: Контроверзна одлука јапанске владе, отпад из Фукушиме изливају у Пацифик

Foto: Kota Endo/Kyodo News via AP

Dugo se spekulisalo da će vlada doneti ovakvu odluku koja je nekoliko godina odlagana zbog protesta i iz bezbednosnih razloga, a kojoj se ogorčeno protive lokalni ribari i žitelji okolnih mesta.

Ipak, odluka je doneta na sednici vlade koja je konstatovala da je otpuštanje zagađene, radioaktivne vode u Pacifik najbolje rešenje, javio je AP.

Radioaktivna voda se skladišti u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči od 2011. godine kada su reaktori u ovom postrojenju oštećeni u zemljotresu i cunamiju, a kontaminirana voda za hlađenje reaktora počela da curi.

​Tokijska elektro-kompanija (TEPCO) koja upravlja Fukušimom saopštila je da će krajem naredne godine biti popunjeni kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode, a premijer Japana Jošihide Suga ocenio je da je ispuštanje zagađene vode u Tihi okean najrealističnija i neizbežna opcija.

Stručnjaci kompanije i vlade Japana su saopštili da se iz radioaktivne vode ne može odstraniti jedino tricijum koji, kako je navedeno, u malim količinama nije štetan po životnu okolinu i zdravlje ljudi, ali se nivo svih ostalih radioaktivnih materijala u vodi mogu smanjiti na dozvoljeni nivo.

Neki naučnici su upozorili da nisu poznati dugoročni štetni efekti ispuštanja velikih količina radioaktivne vode u more na živi morski svet.

Iz kompanije TEPCO je potvrđeno da kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode iznose 1,37 miliona tona, kao i da će oni biti puni do jeseni 2022. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)