PUTIN ODAO POČAST GAGARINU: Crvene ruže za prvog čoveka u svemiru, danas je šezdeseta godišnjica istorijskog leta (VIDEO)

Novosti online

12. 04. 2021. u 17:39

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin posetio je mesto sletanja Jurija Gagarina u Engelsu (Saratovska oblast) i položio cveće na spomenik sovjetskom kosmonautu.

ПУТИН ОДАО ПОЧАСТ ГАГАРИНУ: Црвене руже за првог човека у свемиру, данас је шездесета годишњица историјског лета (ВИДЕО)

Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Predsednika je stigao u Engels u pratnji predsednika Državne dume Vjačeslava Volodina, gubernatora Saratovske oblasti Valerija Radajeva i prve žene kosmonauta na svetu, poslanice Državne dume Valentine Tereškove.

Pre šezdeset godina, 12. aprila 1961. godine, Gagarin je izveo prvi let svemirskom letelicom "Vostok" u trajanju od 106 minuta. Ovaj istorijski događaj otvorio je put za istraživanje svemira. Posle prvog leta u svemir ljudi su posetili Mesec, a mnoge letelice su bile na raznim planetama Sunčevog sistema.

Na mestu njegovog sletanja 1965. godine je podignut je obelisk visine oko 30 metara i predstavlja raketu koja je poletela. U podnožju obeliska nalazi se skulptura prvog kosmonauta. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista