AMERIČKI PUKOVNIK O DONBASU: Nismo spremni za rat sa Rusijom

Novosti online

12. 04. 2021. u 17:13

ANTIRUSKA retorika američkog predsednika DŽoa Bajdena i podsticanje Kijeva na zaoštravanje situacije u Donbasu mogu dovesti SAD do rata za koji nisu spremne, navodi pukovnik američke vojske u penziji Daglas Mekgregor u članku za „The American Conservative“.

АМЕРИЧКИ ПУКОВНИК О ДОНБАСУ: Нисмо спремни за рат са Русијом

Foto: Depositphotos

Prema rečima pukovnika, izjave Ukrajine da postoji mogućnost rešenja situacije u Donbasu vojnim putem mogu izazvati konflikt između SAD i Rusije. Pri tome, Bajden ne smatra potrebnim da objasni svojim građanima zašto Vašington podržava ovakve pretnje koje dolaze iz Kijeva.

Stručnjak je naveo primer incidenta iz 1937. godine kada je japanska vojska potopila američki brod na reci Jangcekjang. Tada je predsednik bio Frenklin Ruzvelt: on nije hteo da se sveti Japancima, bez obzira na pritisak admirala Ratne mornarice, jer je znao da vojska nije bila spremna za rat.

Što se tiče Trampa, mnogi njegovi savetnici su 2019. godine pozivali da krene u rat sa Iranom, ali je predsednik to odbio. Međutim, administracija Bajdena ne sluša savete i upozorenja i ponaša se kao njeni prethodnici. Pukovnik smatra da u Ovalnom kabinetu trenutno nema zrelih ljudi koji bi jednostavno rekli: „Ne!“. Ipak, Bajdenu je lako da drugima drži predavanje, kada se stvar tiče događaja koji se hiljadama milja daleko od SAD. Međutim, to ne može trajati večno, smatra Mekgregor.

On je podsetio na to da je ruska vojska snažnija od ukrajinske. Uz to, snage NATO-a u Evrpi su slabe, da bi mogle da se umešaju u tako daleki konflikt, tvrdi pukovnik. Alijansa će se osloniti na Ratno vazduhoplovstvo, ali ne treba potcenjivati ruske sisteme PVO, između ostalih S-500 na kojem se trenutno radi, zaključio je Mekgregor.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Komandant 1001

12.04.2021. 23:49

".......nismo spremni za rat sa Rusijom...." neće moći baš da ratujete sa Rusijom, jer niko nije ni mogao protiv Rusije nikada...a čeka vas "Avangard" sa "Kinžalom" a po americi će ad se čuje ; "O my God...oh my God !

Komandant 1001

13.04.2021. 12:54

Praksu hitlerovog nemačkog "ubermenscha" /ibermenš-a/ nastavlja amerika želeći svetu pokazati što znači biti iznad čoveka !