KINA IH KAZNILA, BERZA NAGRADILA: Akcije Alibabe skočile 6,0% na Vol Stritu nakon kazne od 2,8 milijardi dolara u Kini

Tanjug

12. 04. 2021. u 14:48

AKCIJE kineskog tehnološkog diva Alibabe porasle su za 6,0 posto na trgovanju u SAD pre zvaničnog otvaranja Vol Strita, nakon što su kineski regulatori izrekli kompaniji novčanu kaznu od 18,23 milijarde juana (2,8 milijardi dolara) kao rezultat antimonopolske istrage.

КИНА ИХ КАЗНИЛА, БЕРЗА НАГРАДИЛА: Акције Алибабе скочиле 6,0% на Вол Стриту након казне од 2,8 милијарди долара у Кини

Foto: Tanjug/AP

Alibabine akcije koje kotiraju na berzi u Hong Kongu završile su današnje trgovanje na tom tržištu s dobitkom od 6,5 procenata, prenosi CNBC.

Kineski regulatori su u decembru pokrenuli antimonopolsku istragu protiv Alibabe, s fokusom na praksu kojom su trgovci bili uslovljavani da svoje proizvode nude samo na jednoj od postojeće dve platforme za e-trgovinu u zemlji, a ne na obe.

Kineska državna uprava za tržišnu regulativu (SAMR) saopštila je u subotu da ova praksa guši konkurenciju na kineskom maloprodajnom tržištu te da „narušava poslovanje trgovaca na platformama za e-trgovinu i legitimna prava i interese potrošača“.

Generalni direktor Alibabe Danijel DŽang izjavio je da ne očekuje materijalni uticaj na kompaniju od promene aranžmana o ekskluzivnosti.

Dodao je takođe da će Alibaba uvesti nove mere kako bi smanjio barijere i troškove preduzeća i trgovaca za ulazak na njihovu prodajnu platformu. Kompanija pored toga planira da nastavi širenje na manje kineske gradove i ruralna područja, naveo je DŽang.

Kineske tehnološke firme, uglavnom oslobođenje raznih opterećenja, izrasle su u gigante, a Peking je sve više zabrinjava snaga tih kompanija, dodaje američka tv stanica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)