GEJTS ZA NJIVU NE ŽALI: Osnivač "Majkrosofta" i treći najbogatiji čovek sveta ulaže ogroman novac u poljoprivredne posede

D. SAVIĆ

11. 04. 2021. u 23:47

Treći najbogatiji čovek na planeti Bil Gejts ujedno je i jedan od najvećih privatnih vlasnika poljoprivrednog zemljišta u SAD. Njegovi ulozi u poljoprivredno zemljište bili su tajna sve dok se Gejtsovo ime nedavno nije našlo na listi američkog magazina "Lend riport", koji prati zemljišne transakcije i sastavlja godišnju listu od 100 najvećih američkih zemljoposednika.

ГЕЈТС ЗА ЊИВУ НЕ ЖАЛИ: Оснивач Мајкрософта и трећи најбогатији човек света улаже огроман новац у пољопривредне поседе

Novosti

Urednik magazina Erik Okifi istraživao je kupovinu šest hiljada hektara prvoklasnog poljoprivrednog zemljišta u državi Vašington da bi otkrio da je kupac mala kompanija iz Luizijane, ali koja deluje u ime "Kaskejd investmentsa", investicione kompanije upravljača većine Gejtsovog bogatstva, vrednog najmanje 129 milijardi dolara. Ispostavilo se, potom, da imanja koja pripadaju Gejtsu uključuju velike posede u Ilinoisu, Ajovi, Luizijani, Kaliforniji, Arkanzasu, Arizoni i još desetak drugih američkih saveznih država. Magazin je otkrio da su Bil i Melinda Gejts među 50 najvećih zemljoposednika u SAD, sa imovinom većem od 690 miliona dolara.

Kao što je slučaj i sa većinom drugih stvari u koje je Gejts uključen, tako je i njegova ubrzana kupovina zemljišta odmah pokrenula teorije zavere. Jedni tvrde da kupuje zemlju zbog futurističkih eksperimenata gradskih stanova, drugi da to čini zbog stvaranja nove hrane.

Stručnjaci objašnjavaju da je zemljište dobra investicija, niskog rizika, koja nije usko vezana za berzu, pa je neka vrsta "inflatorne žive ograde". Gejts godinama već diversifikuje svoje bogatstvo, a rast stanovništva povećava potražnju za hranom.

Na pitanje zašto kupuje toliko poljoprivrednog zemljišta, Gejts je rekao da to nije povezano sa klimatskim promenama, već da su mu glavni pokretači nauka o semenu i razvoj biogoriva:

- Sektor poljoprivrede je važan. Produktivnijim semenom možemo izbeći krčenje šuma i pomoći Africi da se nosi sa klimatskim poteškoćama. Nejasno je koliko jeftina biogoriva mogu biti, ali ako su jeftina, to može rešiti emisije gasova - rekao je i dodao da je odluku donela njegova investiciona grupa "Kaskejd investment", koja je inače akcionar biljnog proteina.

Iako oni ubrzavaju uloge u poljoprovredno zemljište, Bil i Melinda ipak nisu na tronu, već na 49. mestu najvećih zemljoposednika. Gejtsova ubrzana ulaganja, međutim, dala su već vetar u leđa kupovini poljoprivrednog zemljišta. Povereništvo za ulaganje u poljoprivredna zemljišta (REIT) od novembra je više nego udvostručilo vrednost kojom trguje.

NAJVEĆI ZEMLjOPOSEDNICI

Na prvom mestu među zemljoposednicima je predsednik "Liberti medija" Džon Maloni, koji poseduje oko 810.000 hektara rančeva i šuma. Prati ga osnivač Si-En-Ena Ted Tarner, koji je zauzeo treće mesto sa tek nekoliko hektara manje rančeva. Najbogatiji stanovnik planete, izvršni direktor "Amazona" Džef Bezos je "tek" na 25. mestu, sa vlasništvom od oko 170.000 hektara zemlje, uglavnom u zapadnom Teksasu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!