STRAŠNO PREDVIĐANJE AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA: Sumorna budućnost pred celom planetom, potpuno narušen globalni poredak

Novosti online

10. 04. 2021. u 18:44

AMERIČKI obaveštajci smatraju da je pandemija koronovirusa povećala ekonomsku nejednakost koja vlada svetom, opteretila države i njihove resurse i pospešila širenje nacionalističkih osećanja, zbog čega se svetu ne piše dobro.

СТРАШНО ПРЕДВИЂАЊЕ АМЕРИЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Суморна будућност пред целом планетом, потпуно нарушен глобални поредак

Foto: Depositphotos/Vikipedija

Nacionalno obaveštajno veće SAD-a spomenute stavove je uvrstilo u svoj kvartalni izveštaj Globalni trendovi, dokument koji bi zakonodavnim telima i građanima trebao da pomogne da predvide ekonomske, klimatske, tehnološke i demografske tendencije koje će tokom idućih dvadeset godina oblikovati svet.

U izveštaju se navodi da je pandemija značajno narušila globalni poredak i da je poslednji događaj koji je tako promenio svet bio Drugi svetski rat. Navode da će se svet sa zdravstvenim, ekonomskim, političkim i bezbednosnim posledicama koje je izazvala korona nositi godinama.

- Kovid-19 uzdrmao je pretpostavke o otpornosti i prilagodljivosti i stvorio nove ekonomske, geopolitičke, tehnološke i državničke nebezbednosti - navodi se u dokumentu i dodaje da u svim aspektima života postoje razlozi za brigu.

Izveštaj upozorava da će posledice klimatskih promena pogoršati probleme sa hranom i vodom u siromašnijim zemljama te da će to ubrzati globalne migracije, prenosi AP.

Iako su zdravstvo, obrazovanje i prosperitet domaćinstva tokom poslednjih decenija ostvarili istorijski napredak, on će se teško održati kako zbog posledica pandemije, ali i zbog starenja stanovništva i potencijalno sporijeg rasta globalne ekonomije.

U izveštaju takođe stoji da nova tehnološka rešenja potencijalno mogu rešiti klimatske promene i bolesti, ali i da mogu biti novi izvori napetosti.

- Državni i nedržavni rivali boriće se za prevlast i dominaciju u nauci i tehnologiji, a to će potencijalno uticati na ekonomsku, vojnu i društvenu bezbednost - kaže navodi se u izveštaju Globalni trendovi i upozorava da poverenje u države i institucije pada te da "jaz poverenja" postoji između širokih narodnih masa i bolje informisanih odnosno obrazovanih.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (2)

Gradimir Radivojevic

10.04.2021. 18:52

Ovo je primer kako strahom vlada Američka diktatura, i tako godinama, kada pročitaju ovo njihovi građani kreću u nabavku namirnica i tone toalet papira, to je Amerika, obična zabluda !!!!!!!!

Mino

10.04.2021. 20:06

Nikad nije bilo da nije nekako bilo i nikada nece biti da nekako ne bude, govori je veliki knjizevnik Krleža. Kockari, mutivode i oni koji proriču sta ce da bude, bolje da čitaju knjige.