IZRAEL NEĆE SARAĐIVATI U ISTRAZI: Ne priznaju nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za navodne zločine nad Palestincima

Tanjug

08. 04. 2021. u 21:41

ИЗРАЕЛ НЕЋЕ САРАЂИВАТИ У ИСТРАЗИ: Не признају надлежност Међународног кривичног суда за наводне злочине над Палестинцима

Foto: Printskrin

IZRAEL će saopštiti Međunarodnom krivičnom sudu da ne priznaje njegovu nadležnost u slučaju koji želi da pokrene, odnosno u istrazi o eventualnim ratnim zločinima počinjenim na palestinskim teritorijama, javio je danas izraelski portal Inet.

Sajt je preneo da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu nakon sastanka sa ministrima i vladinim zvaničnicima odlučio da neće sarađivati u istrazi, prenosi Rojters.

Inače, rok za odgovor na notifikaciono pismo MKS ističe sutra.

Jedan izraelski zvaničnik potvrdio je Rojtersu da će vlada odgovoriti na pismo suda, ali zvanično nije poznato šta će odgovor podrazumevati.

Izrael nije stranka Rimskog statuta koji je uspostavio MKS i stoga po definiciji nije stranka suda, navodi agencija.

Tužioci MKS rekli su da su pisma poslata 9. marta svim zainteresovanim stranama, dajući im mesec dana da obaveste sud da li sprovode sopstvene istrage o navodnim zločinima i žele li odlaganje istrage MKS dok je to u toku.

Palestinci su saopštili da će sarađivati sa MKS, čija se istraga odnosi na navodne ratne zločine na izraelskoj okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, gde su palestinski islamisti preuzeli kontrolu nakon povlačenja Izraela 2005. godine.

Netanijahu je prethodno istragu MKS-a ocenio kao "apsurdnu".

- Osnivanje Haškog suda inspirisano je Nirnberškim tribunalom, koji je sudio nacističkim ratnim zločincima nakon Drugog svetskog rata. Ali telo osnovano za odbranu ljudskih prava postalo je telo koje efikasno štiti one koji gaze ljudska prava - rekao je izraelski premijer.

Rojters navodi da je Netanijahu mislio na palestinsku militantnu grupu Hamas, protiv koje je Izrael ratovao 2014. godine u Gazi i za koju je tužilac MKS rekao da je takođe mogla počiniti zločine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mapko

09.04.2021. 00:16

Izrael ne priznaje nadleznosti suda, ali priznaje krsenje rezolucije 1244 i laznu UCK drzavu. Jako su cudni ovi izraelci, i ako sam pro-izraelac posto ne gajim nikakvu simpatije prema vestackom narodu "Palestinci"