POMOZITE NAM, BOLNICE SU PRED PUCANJEM: Ovu zemlju je korona skoro slomila, a sada su među šampionima EU u borbi protiv virusa! (VIDEO)

Novosti online

31. 03. 2021. u 23:06

IZ ove zemlje EU su krajem januara dolazili dramatični apeli: pomozite nam, bolnice su pred pucanjem.

ПОМОЗИТЕ НАМ, БОЛНИЦЕ СУ ПРЕД ПУЦАЊЕМ: Ову земљу је корона скоро сломила, а сада су међу шампионима ЕУ у борби против вируса! (ВИДЕО)

Foto: EPA

Portugal, koji ima 10,2 miliona stanovnika, tada je zabeležio 16.000 zaraženih u jednom danu. Posle dva meseca broj zaraženih u Portugalu je pao na 28 slučajeva nedeljno na 100.000 stanovnika, a krajem januara imali su 878. Za manje od dva meseca uspeli su da postanu najbolji u EU, s najmanjim brojem zaraženih, a broj i dalje opada.

Virus se masovno širio tokom Božića i Nove godine, onom svojom zaraznijom, britanskom varijantom: vrhunac zaraze dosegnut je krajem januara, sredinom februara portugalske su bolnice bile na rubu kolapsa, nemačka vojska poslala je sanitetski tim na ispomoć u Lisabon. U Portugalu je u januaru umrlo pola od ukupnog broja žrtava od korone od početka pandemije. U januaru su imali 5.500 mrtvih, u martu 500.

Danas je Portugal evropsko čudo, piše nemački “Der Spiegel”. Ali, to čudo treba pripisati politici strogog lokdauna koji je i dalje na snazi, a stanovništvo ga prihvata i sprovodi. Broj zaraženih je rapidno opadao, onako kako je rastao od kraja decembra, piše berlinski Tagesspiegel.

Opšti policijski čas proglašen je sredinom januara. Rad od kuće je obavezan, do kraja godine, a na kompaniji je da dokaže da nije u stanju da organizuje rad od kuće kako bi dobila pravo na izuzetak. Iz kuće smete samo iz opravdanih razloga, po hranu, kod doktora ili na posao, uz potvrdu poslodavca. Dozvoljena je i kratka šetnja bez puno udaljavanja od kuće.

Zdravstveni ekspert nemačkih socijaldemokrata Karl Lauterbak zbog toga smatra Portugal uzorom koji Nemačka treba da sledi.

- Portugal je kratkim zaključavanjem porazio B.1.1.7. Pre toga je bio svetsko žarište. Ključna je bila zabrana izlaska iz kuće u svim teže pogođenim regijama - poručio je Lauterbak preko Tvitera.

U intervjuu za Tagesspiegel Lauterbak se založio za uvođenje ograničenja izlaska iz kuće u čitavom Nemačkoj, pozivajući se na uspešne rezultate koje je ta mera donela u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Portugalu. SPD je članica vladajuće koalicije, ali u Nemačkoj je preovladala odluka da se uprkos zabrinjavajućem rastu zaraženih ne ide u strogi lokdaun, pa ni u kratku verziju samo preko Uskrsa.

- Ali vlada Antonija Koste je poput drugih predugo oklevala da proglasi oštri lokdaun, dok se nisu našli pred kolapsom zdravstvenog sistema. Do poslednjeg časa pokušali su da što više ekonomskih branši drže otvorenim - piše Tagesšpigel.

Portugal je imao noćni policijski čas, a i dalje im je zabranjeno putovanje tokom vikenda: od petka uveče do ponedeljka ujutro Portugalcima je zabranjeno da napuštaju svoj kvart. Zabrana važi i za Uskrs, od 26. marta do 5. aprila. Od sredine januara zabranjeni su susreti s rodbinom i prijateljima.

Auto-putevi su vikendom prazni, pravila se uglavnom poštuju. Kazna je 200 evra, ako vas pronađu izvan granica četvrti u kojoj ste prijavljeni.

Foto: AP

List hvali politiku levičarske vlade Antonija Koste, koja je uspela jasno da predoči građanima plan i pravila igre. Kao u kompjutorskoj igrici, čim se dosegne određen nivo zaraženih, ublažavaju se mere. Strogi lokdaun ublažen je nakon što je sredinom marta broj novozaraženih pao ispod 60 u sedam dana na 100.000 stanovnika.

Tako su od sredine marta ponovo otvoreni frizer, vrtići i osnovne škole od prvog do četvrtog razreda, knjižare i auto kuće. Male trgovine mogu da rade tako da stave sto na vrata i prodaju kao s tezge. Od Uskrsa u klupe se vraćaju stariji razredi osnovne škole, pod uslovom da se učenici testiraju.

Ponovo će raditi terase kafića, male trgovine, muzeji i galerije. Dve nedelje kasnije, ako broj zaraženih nastavi da pada, vratiće se uživo nastava na univerzitetima, otvoriće se bioskopi i pozorišta, a od 3. maja bi trebalo da budu otvoreni i restorani, uz držanje razmaka i ostalih epidemioloških mera. Biće otvoreni i unutrašnji delovi restorana i kafića, ali najviše za šest osoba.

Policijski čas više nije na snazi, ali turistička zemlja se uoči Uskrsa nije potpuno otvorila. Letovi iz Brazila i Velike Britanije zabranjeni su najmanje do 15. aprila. Ko dolazi iz zemlje s više od 500 novozaraženih, mora u karantin na dve nedelje, što se trenutno odnosi na putnike iz Francuske i Italije. Vakcina još nije dovoljna zaštita: od više od 10 miliona stanovnika, dosad su vakcinisali 1,4 miliona ljudi.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna