AMERIKANCI NE VERUJU SZO: Dugo očekivani izveštaj o poreklu virusa korona izazvalo negativne reakcije 14 zemalja

I. STANOJEVIĆ

31. 03. 2021. u 22:42

U RASPONU od "verovatno" do "veoma verovatno" kreće se ocena najnovijeg izveštaja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o koroni, u kome se navodi da je SARS-KoV-2 prenet na čoveka sa slepog miša, preko "međuživotinje".

АМЕРИКАНЦИ НЕ ВЕРУЈУ СЗО: Дуго очекивани извештај о пореклу вируса корона изазвало негативне реакције 14 земаља

Foto AP

Koja je to životinja ne precizira se, što je, uz široku ogradu eksperata, izazvalo ogromnu dozu skepse prema ovom izveštaju SZO u 14 zemalja.

Direktan prenos SARS-2, koji dovodi do bolesti pod imenom kovid 19, stručnjaci kvalifikuju kao "moguće do verovatno". Kinesku tezu da se virus preneo na ljude konzumiranjem smrznutog mesa, eksperti su ocenili "mogućom". Teoriju da je virus nastao u laboratoriji u Vuhanu istraživači su okarakterisali "ekstremno neverovatnom", idući time u susret vladi u Pekingu.

Zbog toga, taj trag naučnici nisu sledili, navodi se u njihovom izveštaju. Mogućnost da je SARS-KoV-2 namerno iz laboratorije pušten "na slobodu", eksperti nisu ni uzeli u obzir.

Ogromnu sumnju izrazile su, pre svih, SAD, dovodeći u pitanje kvalitet istraživanja.

"Podržavamo transparentnu i nezavisnu analizu i ocene o poreklu virusa, koji bi bili slobodni od uticaja svih sfera osim nauke i od bilo kakvih intervencija", poručuju iz Vašingtona.

Članovi SZO u Kini, Foto AP

Onda se tom skeptičnom stavu pridružilo još 13 zemalja tvrdnjom da se misija eksperata u Kini "otegla", a naučnici nisu dobili pristup originalnim, merodavnim podacima i testovima. Osim SAD, ovog su mišljenja i Kanada, Australija, Japan, Južna Koreja, Izrael, Velika Britanija, Norveška, Danska, Estonija, Letonija, Litvanija, Češka i Slovačka.

SAD su u kritici otišle najdalje, koristeći najoštrije reči. Si-En-En piše da su "14 država i šef SZO, optužili Kinu da je sklonila podatke od eksperata koji su otišli u Vuhan".

Generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus kaže da je Kina uskratila podatke međunarodnim istražiteljima tokom njihove posete Vuhanu, epicentru virusa korona.

"Mokra pijaca" - kolevka virusa

IZVEŠTAJ se uglavnom zasniva na poseti tima međunarodnih stručnjaka SZO kineskom gradu Vuhanu, u kojem je kovid 19 prvi put otkriven tokom januara i februara prošle godine. Pretpostavlja se da je tamošnja "mokra pijaca" bila kolevka virusa korona.

Dojče vele piše da je "Kina učinila sve da otkloni optužbe da bi mogla da bude krivac za globalnu pandemiju". Juče je to Peking ponovio kroz izjavu visokog zvaničnika Ministarstva zdravlja, koji je poručio da "nema dokaza za optužbe da Kina nije delila podatke sa istraživačima SZO, koji su razmatrali poreklo epidemije virusa korona".

Lijang Vanijan, na čelu zajedničke studije, rekao je novinarima da su netačne tvrdnje o uskraćivanju pristupa.

- Naravno da, prema kineskom zakonu, neki podaci ne mogu biti odneti ili fotografisani, ali kad smo ih analizirali zajedno u Vuhanu, svi su mogli da vide bazu podataka i sve je urađeno zajedničkim snagama - kazao je on.

Po oceni Tedrosa, ovaj izveštaj je tek važan početak, jer poreklo virusa nije nađeno. "Preduzećemo sve da odgonetnemo zagonetku, da bismo maksimalno umanjili rizik od mogućih budućih pandemija", poručio je šef SZO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)